Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerextrem dansk politiker vill demonstrera i Malmö

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Förra gången den högerextrema danske politikern Rasmus Paludan ansökte om demonstrationstillstånd i Malmö ledde det till våldsamma kravaller.

Nu har han på nytt ansökt om att demonstrera i Malmö – på torsdag i denna vecka.

Malmöpolisen har redan avsatt extra resurser för demonstrationen, rapporterar Sydsvenskan.

När Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, senast ansökte om demonstrationstillstånd i Malmö ledde det till kaos. Paludan hade då, i augusti i fjor, ansökt om att bränna en koran i Malmö, men den planen gick om intet då han stoppades redan vid den svenska gränsen. Flera manifestationer hölls dock till stöd för Paludan och senare på kvällen utbröt våldsamma kravaller i delar av Malmö i protest mot manifestationerna.

Flera hundra personer deltog i kravallerna där polis och räddningstjänst utsattes för stenkastning, bildäck brändes och skadegörelse för miljonbelopp ägde rum.

Särskild insats

Nu vill Rasmus Paludan åter demonstrera i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Enligt uppgifter till tidningen är syftet att uppmärksamma den påhittade ”internationella teckna låtsasprofeten Mohammed-dagen”.

Enligt Malmöpolisen är ansökan inte ännu beviljad, men man har redan inlett en särskild insats och avsatt extra resurser för att garantera säkerheten om demonstrationen ges tillstånd.

– Ansökan är inte beviljad, men vi behöver planera för att den eventuellt kommer beviljas, med en hög närvaro för att förhindra brott och ordningsstörningar, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!