Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög brandrisk – helikoptrar i beredskap

Journalisten Sven-Olov Karlsson har skrivit boken Brandvakten om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Han berättar mer om skogsbränder.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

På grund av den höga brandrisk som råder i delar av södra Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ställt två helikoptrar i beredskap från och med onsdag klockan 14, skriver MSB i ett pressmeddelande.

– Helikoptrarna är ett komplement till resurser på marken och som vi på efterfrågan kan stödja kommunal räddningstjänst med, säger enhetschefen Petronella Norell.

Det är beredskapspremiär för helikoptrarna i år. Luftfarkosterna är placerade i Växjö och har en beredskapstid på 90 minuter. Dessa kan sedan komma att flyttas under säsongen beroende på var brandrisken är som högst, klargör myndigheten.

– För att snabbt kunna vara på plats ställs helikoptrarna i beredskap nära de platser i landet där risken för skogsbränder är som störst. Vid behov kan vi även utöka antalet. Taktiken med helikoptrarna är att de kommer in i ett tidigt skede för att förhindra att bränder växer sig stora, säger Petronella Norell.Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!