Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hoffice" har blivit den nya jobbtrenden

Kristoffer Kuusakoski, 43, är datatränare från Malmö. I dag jobbar han hemma hos Erikka Chapman, 30, i Lund. Foto: Tomas Leprince

Flexibla kontor för den arbetsplatslösa och struktur utan tvång. Hoffice är det nya sättet att jobba tillsammans hemma hos varandra.

– För mig har det varit revolutionerande. Jag är fortfarande nyfrälst, säger trädgårdsingenjören Erikka Chapman, 30 i Lund

Det här är Hoffice

  • En relativt ny arbetsform som finns över stora delar världen. Spridningen är särskilt stor i Europa men det finns även i Amerika och Asien.
  • Evenemangen bygger på lokala Facebook-grupper där folk anmäler intresse för att vara med.
  • Hoffice utgår från principen att det inte ska kosta medlemmarna något att vara med (förutom kostnad för förbrukningsvaror).

Som frilansare med kontoret på fickan så är det valfritt att ta en dag på sofflocket i morgonrock. En kittlande tanke som dock inte drar in kulor till hyran. För den som vill komma ut bland folk, och inte har något kontor att gå till, har även kaféer visat sig vara ett alternativ. Företeelsen med hoffice är ett nytt sätt att tackla och få struktur på frilanslivet. Det handlar, enkelt uttryck, om att bjuda hem andra till sig och jobba tillsammans. Evenemangen läggs upp på lokala facebook-grupper där medlemmarna kan antingen anmäla sitt intresse för att komma hem till någon annan eller för att säga att medlemmarna är välkomna dit.

Fortfarande nyfrälst

Erikka Chapman började med hoffice i höstas. Och hon är, som sagt, fortfarande nyfrälst.

– Jag blev jätteförvånad över hur mycket effektivare jag blev.

Numera tillhör hon ett mindre gäng i Lund som har återkommande arbetsdagar hemma hos varandra. Erikka Chapman förklarar att varje arbetsdag, åtminstone i deras grupp, börjar med att alla förklarar vad de ska fira i slutet av arbetsdagen. Någon kanske ska hinna skriva färdigt en artikel och en annan kanske ska förbereda en presentation.

– Alla grupper har sin egen rutin. det här är vår, säger Erikka Chapman som förbereder de studiecirklar hon leder för ABF, skriver för en odlingstidning och en kommande bok om hållbarhet i städer bland annat.

Pausar i tio minuter

Schemat innebär att deltagarna i den dagens hoffice jobbar 45 minuter och pausar i tio. Det är fritt fram för en deltagare att till exempel säga att "det här passet tänker jag ligga på soffan" likväl som man kan säga "jag jobbar över pausen för jag är inne i ett stim nu".

Lunchen äts, precis som på ett vanligt kontor, tillsammans. Erikka Chapman har tagit upp lunchbeställningar innan (det blir pasta med broccoli) och det står var och en fritt att ta med egen lunchlåda. Den som önskar kaffe tar ur kannan och lägger en slant i burken bredvid.

Eftersom inget hem är det andra likt gäller samma sak för hoffice-evenemangen och vad som finns att tillgå i form av wifi, telefon och andra behov.

Sporrar i arbetet

Erikka Chapman menar att poängen med hoffice-.formen är att omgivningen sporrar i arbetet.

– Man fokuserar mer för att andra är där. Samtidigt får man energi av de andra i gruppen.

– Efter att jag började med det här har jag infört samma tidsschema hemma när jag jobbar själv. Men jag har märkt att det blir effektivare när jag jobbar med andra.

Hoffice-grupperna i Stockholm och Köpenhamn har även inslag som qigong-övningar till exempel. Där är Malmö/Lundgruppen inte än.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!