Sofie i dag. "Det jobbigaste är att Malin inte kommer vara en del av alla händelser i mitt liv", säger Sofie Cammerö. Foto: Christian ÖrnbergSofie i dag. "Det jobbigaste är att Malin inte kommer vara en del av alla händelser i mitt liv", säger Sofie Cammerö. Foto: Christian Örnberg
Sofie i dag. "Det jobbigaste är att Malin inte kommer vara en del av alla händelser i mitt liv", säger Sofie Cammerö. Foto: Christian Örnberg
Sofie Cammerö fick se sin älskade tvillingsyster Malin förlora kampen mot cancern. Det börjad emed att Malin klagade över återkommande huvudvärk. Bara åtta månader senare var hon borta. Malin blev ett av offren för glioblastom, en cancersjukdom som läkarna än så länge inte kan bota. Foto: PrivatSofie Cammerö fick se sin älskade tvillingsyster Malin förlora kampen mot cancern. Det börjad emed att Malin klagade över återkommande huvudvärk. Bara åtta månader senare var hon borta. Malin blev ett av offren för glioblastom, en cancersjukdom som läkarna än så länge inte kan bota. Foto: Privat
Sofie Cammerö fick se sin älskade tvillingsyster Malin förlora kampen mot cancern. Det börjad emed att Malin klagade över återkommande huvudvärk. Bara åtta månader senare var hon borta. Malin blev ett av offren för glioblastom, en cancersjukdom som läkarna än så länge inte kan bota. Foto: Privat
Malin och Sofie.Malin och Sofie.
Malin och Sofie.

Hjärntumören dödade hennes tvillingsyster

Publicerad

Sofie Cammerö var med om det värsta som kan hända. Hon såg sin tvillingsyster, Malin, sakta men säkert förlora kampen mot cancern. Nu berättar hon sin historia i TV4:s Nej till cancer-gala.

– Det känns viktigt att inte sluta prata om det, säger hon till Expressen.

Sofie Cammerös tvillingsyster Malin hade under en tid klagat över spänningshuvudvärk, åtta månader senare fanns hon inte mer.

I sommar är det fem år sen Sofies syster avled till följd av en envis hjärntumör.

Under måndagskvällen deltar Sofie i den direktsända Nej till cancer-galan i TV4, för att berätta om Malin och om hur det är att stå bredvid en tvillingsyster som kämpar mot cancer.

– Jag kände att jag inte kunde tacka nej, även om det var jobbigt att ställa upp säger hon.

Tufft att spela in

Under galan kommer det att visas en fyra minuter lång film där Sofie berättar om det som hände.

– Det var helt klart tufft att spela in. Det var tunga frågor och många tankar som dök som man inte tänkt på ett tag, men det är samtidigt ett sätt att bearbeta. Och det är viktigt att fortsätta prata om det, min syster känns mer närvarande då.

Malin, som precis som Sofie jobbade som hårfrisörska, drabbades 2011 av glioblastom, en dödlig hjärntumör. Och läkarna gav beskedet att det inte fanns något att göra.

Sofie fanns vid sin systers sida under hela sjukdomsförloppet till det att Malin fick sin sista vila.

Saknade resurser

Kvällsposten har tidigare berättat om den svåra tiden som följde, och hur Sofie upplevde att det fattades resurser för sorgbearbetning inom vården. I dag har Sofie Cammerö, mycket tack vare starkt stöd från föreningen Ung cancer, kommit till en punkt där hon lärt sig att leva med sorgen och kunnat återgå till sitt vardagliga liv. Hon har blivit sambo och flyttat till Helsingborg, vilket hon ser som en nystart.

– Det jobbigaste just nu är att inse att hon inte kommer att vara en del av alla händelser i mitt liv. Jag fyller 27 i sommar, vår lillasyster tar studenten ... Och sen kanske man får familj och förhoppningsvis blir det något bröllop, sådana milstolpar, och jag önskar att hon kunde vara där.

Nervöst – men viktigt

Om att tackla saknaden säger Sofie:

– Det går hela tiden upp och ner, det här är något jag kommer få kämpa med hela livet.

Under måndagskvällen sitter hon i publiken på Nej till cancer-galan när filmen visas för hela Sverige.

– Det känns nervöst, jag tror inte riktigt om jag fattat vad det innebär... Men det känns samtidigt väldigt viktigt. Kan det hjälpa någon i liknande situation så överväger det.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag