Kvinnan förs till Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Christer Wahlgren
Kvinnan förs till Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Christer Wahlgren

Hjälparbetare kan ha smittats av Ebola

Publicerad

En hjälparbetare från Skåne som varit i Västafrika förs under söndagen till Skånes Universitetssjukhus i Lund för provtagning om misstänkt ebola.

Personen har, enligt Sydsvenskan, arbetat med att vårda ebolasmittade patienter.

– Personen väntas landa i kväll, säger Mattias Frick, medicinsk koordinator på MSB till Kvällsposten.

Enligt Sydsvenskan har sjukhuset kallat in extra personal till infektionskliniken där provtagningen ska ske.

Sydsvenskan skriver att det rör sig om en kvinnlig vårdanställd.

– Det vi vet är att det handlar om en skånsk biståndsarbetare som varit utsatt för en förhöjd risk för smitta, säger Louise Ercolino till Kvällsposten.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är personen insatspersonal som är anställd av myndigheten för att jobba på plats i Sierra Leone.

Plasthandske kan ha gått sönder

Mattias Frick, medicinsk koordinator på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att incidenten inträffade under fredags i staden Freetown.

Enligt Sydsvenskan ska en platshandske ha gått sönder när hjälparbetaren vårdade ebolapatienter i Sierra Leone.

Efter incidenten evakuerades kvinnan till Sverige.

Region Skånes smittskyddsläkare Håkan Miörner säger till tidningen att söndagens provtagning är en försiktighetsåtgärd.

– Vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger han till Sydsvenskan.

Ska tas prover

På sjukhuset i Lund kommer en infektionsläkare att undersöka personen och ta prover.

– Personen flygs hem och kommer att följas av infektionskliniken på Sus och Smittskydd Skåne, säger Louise Ercolino.

Enligt henne har hjälparbetare inte uppvisat några symtom på att vara smittad av ebola.

– Person har hittills inte uppvisat några symtom enligt Smittskydd Skåne. Men man följer de riktlinjer och försiktighetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten har, säger hon.

Handfull prover

Sedan ebolautbrottet i Västafrika bröt ut i början av 2014 har det tagits en handfull prover på patienter där det funnits misstanke om ebola. Hittills har ingen patient befunnits vara smittad av det fruktade viruset.

Beredskapen för att ta emot ebolasmittade patienter i Skåne bedöms vara god. Alla sjukvårdsinrättningar i länet har tydliga instruktioner om särskild uppmärksamhet gällande patienter som varit i Västafrika och som har feber.

Akutsjukhus kan ställa diagnos

Enligt Sydsvenskan har samtliga skånska akutsjukhus möjlighet att ta emot och ställa diagnos. Men än så länge är det bara på Universitetssjukhuset i Linköping som slutvård av ebolapatienter kan bedrivas. Skulle det krävas fler vårdplatser har Sverige ett avtal med Danmark.

Kan hjälpa till med transport

När det kommer till transport av misstänkta ebolapatienter finns flera aktörer. Försvarsmakten är en av dem och har tidigare också fått fråga.

– För flera månader sedan fick vi frågan om vi kunde hjälpa till att transportera hem en svensk medborgare med misstänkt smitta. Vi har ett Herkulesflygplan redo där man kan köra in ambulansenheten, säger Therese Fagerstedt, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Den här gången ska dock frågan om transporthjälp gått någon annanstans.

– Vi har inte fått någon begäran om stöd den här gången, säger Therese Fagerstedt.

Magnus Andersson
Magnus Andersson
Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag