Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hives förlorade mot Cardigans i rätten

Cardigans, med Nina Persson i spetsen, har stämt The Hives på 18,5 miljoner kronor i den så kallade TambourinehärvanFoto: Ulf Ryd

Hives förlorade mot Cardigans och ska ersätta bandet med 18,5 miljoner kronor.

Det meddelade Lunds tingsrätt på tisdagen.

Klockan 11 på tisdagen meddelade Lunds tingsrätt sin dom i Tambourine-härvan. Hives förlorade mot Cardigans och ska ersätta bandet med 18,5 miljoner kronor. Hives döms också att betala Cardigans rättegångskostnader på sammanlagt 3 850 000 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att varken Cardigans eller The Hives tycks ha haft full överblick över vilka transaktioner som har gjorts

under åren 2002-2009 och skriver i domen:

"Någon övergripande plan eller genomtänkt strategi verkar inte ha funnits hos någon sida mer än att parterna velat ha så stort ekonomiskt utbyte av sin verksamhet som möjligt och att de inledningsvis under perioden då sämja rådde levt i föreställningen att deras förhoppningar i

detta avseende skulle infrias."

Så blev det alltså inte för The Hives som bland annat beskrivs ha haft väldigt löst formulerade uppdrag till Tambourine-studion. Tingsrätten menar att Cardigans däremot haft mycket strikta fullmakter.

Hives påstående om felaktigheter begångna av studion smulas mer eller mindre sönder av tingsrätten. Delar av bandets bevisning beskrivs av tingsrätten som ovidkommande.

Haft stort ansvar

Domen lägger också fram den exakta förtjänst som Hives-medlemmarna gjort mellan 2003 till och med 2009. Efter avdrag för omkostnader, skatt och andra avgifter har varje bandmedlem haft en miljon kronor till sitt förfogande.

Tingsrätten konstaterar att Hives själva haft ett stort ansvar att kontrollera hur mycket eller lite pengar som finns i deras bolag.

Av domskälen framgår också att Hives, som rätten uttrycker, berikats på Cardigans bekostnad och därför ska betala tillbaka 18,5 miljoner kronor.

Cardigans stämning mot Hives är en av de mest omfattande i härvan. Cardigans hävdar att rockbandet från Fagersta använt 18,5 miljoner kronor av deras pengar under flera år. Pengar som bland annat använts till att köpa exklusiva gitarrer för miljontals kronor.

The Hives advokat Monica Crusner hävdar att hennes ­klienter inte kände till att det inte fanns pengar i deras bolag och således inte att det togs lån från andra bolag.

- Hade de vetat det hade de naturligtvis inte köpt inventarier, särskilt inte med lånade pengar, sa hon i rätten och menade att om bandet känt till att det saknades pengar hade de kunnat sälja delar av sina tillgångar, har hon tidigare sagt.

Ska överklaga

Cardigans advokater har dock tidigare sagt att de hävdar att medlemmarna i Hives visst har känt till hur pengar har förts över mellan olika bolag.

- Vi hävdar att hela gången av transaktioner har varit känd för bandmedlemmarna, har advokat Mats Nilsson sagt.

Hives har tidigare gjort klart att de kommer att överklaga ska överklaga domen om den går emot dem. Bandets har även stämt sin revisor. Det målet ligger i Stockholms tingsrätt.

Den 2 september kommer ytterligare ett mål upp i Malmö tingsrätt. Hives har stämt Tambourine-studion.