Hiv-smittad man frias för oskyddat sex

MALMÖ. En 23-årig hivsmittad man i Malmö hade oskyddat sex med fyra kvinnor. I tingsrätten dömdes han därefter till fängelse för framkallande av fara för annan. Hovrätten däremot friade honom med motiveringen att risken för smitta var så pass liten i och med att han tar bromsmediciner.

Fallet överklagades till Högsta domstolen, som beslutat att inte bevilja prövningstillstånd, rapporterar Sydsvenskan. Det innebär att hovrättens dom gäller.

Högsta domstolen hänvisar i sitt beslut till en dom från 2004. Den gången dömdes en hiv-smittad man som stod under behandling för framkallande av fara för annan, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida. Mannen hade då haft oskyddat samlag med flera personer, men ingen av dem blev smittad. HD ansåg då att det fanns fara för smittspridning vid oskyddade samlag. HD:s beslut innebär att hovrättens friande dom inte kan anses vägledande, skriver Åklagarmyndigheten. I stället gäller HD:s dom från 2004.

"Överraskande"

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, är förvånad över att HD hänvisar tillbaka till domen från 2004.

– Ur medicinsk synvinkel är det överraskande eftersom kunskapsläget förändrats oerhört mycket sedan dess. Det har kommit fram mycket ny kunskap om just det här med hur smittsam – eller snarare hur icke-smittsam man är om man tar bromsmediciner, säger Jan Albert till TT.

Albert deltog i ett arbete, som koordinerades av Folkhälsomyndigheten, för att ta fram ett kunskapsdokument just kring de frågorna. Resultatet presenterades förra hösten.

– Om HD hänvisar till domen 2004 undrar jag om de tagit till sig det här kunskapsdokumentet eller rådgjort med någon om det nya kunskapsläget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!