Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hit åker svenskar – för att ta droger

"Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer", säger Patrick om Danmarks syn på droger. Foto: VICE
Svenskar åker över sundet för att vistas i en tryggare drogmiljö. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På Vesterbro erbjuds världens största injektionsrum. Därtill finns hälsovård och vandrarhem för missbrukarna i Köpenhamn. Foto: LASSE SVENSSON

På grund av Danmarks liberala syn på droganvändning tros landets narkotikarelaterade dödlighet ha minskat.

Många svenskar känner sig därför säkrare i grannlandet och föredrar att bo på Danmarks gator – hellre än i sitt eget hem.

– Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer, säger missbrukaren Patrick till VICE.

Sedan införandet av Danmarks första injektionsrum år 2011 har antalet narkotikarelaterade dödsfall minskat, visar den danska folkmyndighetens senaste rapport om narkotikabruk i Danmark.

Området kring Vesterbro i Köpenhamn är en straffri zon, något som gör att brukare öppet får bära substanser för egen användning – utan att kunna straffas för innehavet. Köpenhamn erbjuder därtill fler alternativ för personer med narkotikaberoende, så som hälsovård, vandrarhem och världens största injektionsrum "H17", som är placerat på Vesterbro.

Med anledning av Danmarks friare syn på missbruk beger sig många svenskar över sundet. Runt 50 till 100 svenska drogbrukare uppskattas finnas i Köpenhamn, dygnet runt. En av de svenskar som prioriterar Danmark över Sverige är Patrick, som VICE följer i dokumentären "Sveriges heroinpendlare".

– Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer. Ställen som H17 tror jag gör det hela mer kontrollerat, mindre våldsamt, med färre sjukdomar och liknande. Det är lättare här, säger Patrick till VICE.

Svenske Patrick menar att det känns tryggare med droger i Danmark. Foto: VICE

 

LÄS MER: Han blev uteliggare – och missbrukare

 

Näst högst dödlighet i Europa

Danmarks liberala syn på drogberoende har visat sig fungera framgångsrik. Enligt EU:s narkotikabyrå dör omkring 57 personer per en miljon invånare i Danmark av drogrelaterade orsaker, till skillnad från Sverige där siffran är nästan dubbelt så hög. 

– Om man tittar på siffrorna har vi näst högst dödlighet i Europa, efter Estland. Det är svårt att jämföra olika länder, men oavsett har vi en väldigt dålig situation när det kommer till narkotikarelaterad dödlighet i Sverige, säger Torkel Richers, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet i dokumentären.

Tina Leth Hansen har skrivit en masteruppsats om de svenska brukarna på Köpenhamns drogscen.

– Trots att det framstår som att gruppen är väldigt utsatt och har det mycket svårt, beskriver de själva att de har det bättre i Danmark än i Sverige. Var kommer du ifrån om du känner att du har det bättre på gatan i ett annat land?, säger hon och fortsätter:

I den straffria zonen omkring Vesterbro behöver brukare inte oroa sig över repressalier från polisen vid narkotikainnehav. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Det är svårare att få tag på rena verktyg, så som kanyler, pumpar och annat som man behöver för att ta sina droger (i Sverige, reds anm). Ju mer man använder en förstörd nål, desto större hål gör du i din blodådra. Det leder till större risk för blodpropp, större skador på dig själv och generellt större risk för sjukdom.

KD: ”Vill göra på annat sätt”

Trots Danmarks framgångsrika tillvägagångssätt finns det kritiska röster. Sverige har en uttalad nolltolerans mot droger och att upprätta injektionsrum skulle gå emot den principen, menar Kristdemokraternas Per Einarsson, som sitter i hälsorådet i Skåne.

– Det är en viktig del att rädda liv, och vi vill få ner överdosen. Men vi vill göra det på ett annat sätt. Jag tänker att vi inte kan lyfta in det i finrummet och säga ”nu kan du injicera, varsågod här finns en plats”, och sedan samtidigt ha lagen som säger ”nej, vi säger stopp”, säger han till VICE.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!