"Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer", säger Patrick om Danmarks syn på droger. Foto: VICE"Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer", säger Patrick om Danmarks syn på droger. Foto: VICE
"Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer", säger Patrick om Danmarks syn på droger. Foto: VICE
Svenskar åker över sundet för att vistas i en tryggare drogmiljö. Foto: ANNA-KARIN NILSSONSvenskar åker över sundet för att vistas i en tryggare drogmiljö. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Svenskar åker över sundet för att vistas i en tryggare drogmiljö. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På Vesterbro erbjuds världens största injektionsrum. Därtill finns hälsovård och vandrarhem för missbrukarna i Köpenhamn. Foto: LASSE SVENSSONPå Vesterbro erbjuds världens största injektionsrum. Därtill finns hälsovård och vandrarhem för missbrukarna i Köpenhamn. Foto: LASSE SVENSSON
På Vesterbro erbjuds världens största injektionsrum. Därtill finns hälsovård och vandrarhem för missbrukarna i Köpenhamn. Foto: LASSE SVENSSON

Hit åker svenskar – för att ta droger

Publicerad

På grund av Danmarks liberala syn på droganvändning tros landets narkotikarelaterade dödlighet ha minskat.

Många svenskar känner sig därför säkrare i grannlandet och föredrar att bo på Danmarks gator – hellre än i sitt eget hem.

– Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer, säger missbrukaren Patrick till VICE.

Sedan införandet av Danmarks första injektionsrum år 2011 har antalet narkotikarelaterade dödsfall minskat, visar den danska folkmyndighetens senaste rapport om narkotikabruk i Danmark.

Området kring Vesterbro i Köpenhamn är en straffri zon, något som gör att brukare öppet får bära substanser för egen användning – utan att kunna straffas för innehavet. Köpenhamn erbjuder därtill fler alternativ för personer med narkotikaberoende, så som hälsovård, vandrarhem och världens största injektionsrum "H17", som är placerat på Vesterbro.

Med anledning av Danmarks friare syn på missbruk beger sig många svenskar över sundet. Runt 50 till 100 svenska drogbrukare uppskattas finnas i Köpenhamn, dygnet runt. En av de svenskar som prioriterar Danmark över Sverige är Patrick, som VICE följer i dokumentären "Sveriges heroinpendlare".

– Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer. Ställen som H17 tror jag gör det hela mer kontrollerat, mindre våldsamt, med färre sjukdomar och liknande. Det är lättare här, säger Patrick till VICE.

Svenske Patrick menar att det känns tryggare med droger i Danmark.Foto: VICE

 

LÄS MER: Han blev uteliggare – och missbrukare

 

Näst högst dödlighet i Europa

Danmarks liberala syn på drogberoende har visat sig fungera framgångsrik. Enligt EU:s narkotikabyrå dör omkring 57 personer per en miljon invånare i Danmark av drogrelaterade orsaker, till skillnad från Sverige där siffran är nästan dubbelt så hög. 

– Om man tittar på siffrorna har vi näst högst dödlighet i Europa, efter Estland. Det är svårt att jämföra olika länder, men oavsett har vi en väldigt dålig situation när det kommer till narkotikarelaterad dödlighet i Sverige, säger Torkel Richers, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet i dokumentären.

Tina Leth Hansen har skrivit en masteruppsats om de svenska brukarna på Köpenhamns drogscen.

– Trots att det framstår som att gruppen är väldigt utsatt och har det mycket svårt, beskriver de själva att de har det bättre i Danmark än i Sverige. Var kommer du ifrån om du känner att du har det bättre på gatan i ett annat land?, säger hon och fortsätter:

I den straffria zonen omkring Vesterbro behöver brukare inte oroa sig över repressalier från polisen vid narkotikainnehav.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Det är svårare att få tag på rena verktyg, så som kanyler, pumpar och annat som man behöver för att ta sina droger (i Sverige, reds anm). Ju mer man använder en förstörd nål, desto större hål gör du i din blodådra. Det leder till större risk för blodpropp, större skador på dig själv och generellt större risk för sjukdom.

KD: ”Vill göra på annat sätt”

Trots Danmarks framgångsrika tillvägagångssätt finns det kritiska röster. Sverige har en uttalad nolltolerans mot droger och att upprätta injektionsrum skulle gå emot den principen, menar Kristdemokraternas Per Einarsson, som sitter i hälsorådet i Skåne.

– Det är en viktig del att rädda liv, och vi vill få ner överdosen. Men vi vill göra det på ett annat sätt. Jag tänker att vi inte kan lyfta in det i finrummet och säga ”nu kan du injicera, varsågod här finns en plats”, och sedan samtidigt ha lagen som säger ”nej, vi säger stopp”, säger han till VICE.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag