Historisk återförening – 68 år skiljer bilderna åt

Orginalbilden från 1950...
Foto: Danska kungahuset
... och den nya bilden från i helgen.
Foto: DANSKA KUNGAHUSET
Det danska kungaskeppet Dannebrogen gav sig ut på en seglats med alla de tre kungliga systrarna ombord.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Det var 21 år sedan drottning Margrethe, ex-drottning Anne-Marie och prinsessan Benedikte senast var tillsammans på kungaskeppet Dannebrogen. 

År 1950 togs en känd bild på de då mycket unga kungligheterna.

Och i går återskapades bilden, på samma plats – 68 år senare. 

Under fredagen seglade kungasystrarna ut med Dannebrog, ett skepp där systrarna som barn tillbringade mycket tid tillsammans med sina föräldrar kung Frederik och drottning Ingrid. Skeppet lämnade huvudstaden vid 17-tiden och målet med turen var Kolding där de tre skulle inviga en utställning.

Tidigare drottning av Grekland

Drottning Margrethe hade sällskap av sina systrar: prinsessan Benedikte är nummer elva i den danska tronföljden, och Anne-Marie, tidigare drottning av Grekland. Den senare var efter sitt giftermål med kung Konstantin drottning i Grekland. Hon och maken tvingades dock lämna Grekland efter statskuppen 1967. Hon bor sedan 1974 i London.

Drottning Margrethe.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Under lördagens båttur infann sig dock ett historiskt ögonblick. 1959, då den kungliga syskonskaran bara var småflickor, togs en känd bild på de tre ombord på Dannebrogen, en bild som sedan dess stått inramad ombord på skeppet. Under lördagen togs en ny bild, 68 år efter att originalögonblicket förevigades, på de tre. De två bilderna delades senare i hovets sociala medier, till det danska folkets stora förtjusning.

De tre systrarna tillbringade enligt danska Billedbladet natten på Dannebrogen. Under lördagen invigde de tre en utställning i samband med Koldings slotts 750-årsjubileum. Tusentals Koldingbor slöt enligt Billedbladet upp i det vackra vårvädret.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!