Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historien bakom attacken mot nattklubb i Ängelholm

Krögaren Jim Nilsson om attacken mot hans restaurang och bar 19hundra: "Det här var mer än en kille som mådde lite dåligt". Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Krögaren Jim Nilsson utanför lokalen i Ängelholm. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Elinor Koller arbetar på 19hundra och berättar om gäster som fick glasflaskor och splitter över sig under attacken. Några timmar innan dådet fick hon besök av en okänd man som ställde märkliga frågor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
En robot desarmerade det som såg ut att vara ett bombbälte. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett terrordåd i lilla Ängelholm?

Eller ett busstreck av en ung man beväpnad med saft och massagebälte?

Veckan efter attentatet mot krogen 19hundra, går åsikterna om vad som hände isär.

Kvällsposten åkte till Ängelholm – och fick uppgifter om att attacken var genomtänkt, samt att den misstänkte tidigare ska ha hotat en granne efter ett religiöst bråk.

Flera anställda på krogen 19hundra skakar när de minns de dramatiska timmarna som drabbade dem för drygt en vecka sedan.

Paniken som drabbade gästerna när molotovcocktail-liknande flaskor slängdes in och glassplitter regnade över dem.

Den stora kökskniven som 21-åringen, mannen som misstänks för dådet, drog fram. Polisens krypskytt som siktade på mannen i flera timmar medan en robot desarmerade det som såg ut att vara ett bombbälte.

– Vi hade gäster som fick flaskor i huvudet. De hade glassplitter på sig. Folk gömde sig på toaletten,  säger Elinor Koller som jobbar på 19hundra. 

Attacken mot krogen 19hundra i centrala Ängelholm chockade många vittnen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Tillsammans med sina medarbetare står hon och renoverar krogen som drabbats av fuktskador efter att det regnat in i samband med dådet.

– Det här var mer än en kille som mådde lite dåligt. Det påstås att han kastade oöppnade saftflaskor men det stämmer inte. Det var glasflaskor med tygbitar som han hade tryckt in, säger krögaren Jim Nilsson.

 

LÄS MER: Krogattacken tas över av säkerhetsåklagare

 

Politiker kritisk till hur många agerade

– Han hade ett bälte med sladdar som hängde ut och en fjärrkontroll som han försökte komma åt. Han var beväpnad med en stor kökskniv, var klädd med de typiska svarta rockarna som går till knäna och som IS-soldater brukar använda och han hade religiösa skrifter i ryggsäcken.

Samma natt som dådet skedde var Liss Böcker, gruppledare för Centerpartiet, ute i Ängelholms centrum. Hon förstår de drabbades rädsla men är kritisk till hur många reagerade.

– Jag är oerhört tacksam och glad att det faktiskt inte var bomber han hade på sig. Det jag tycker är väldigt allvarligt är att folk inte tar såna här situationer på allvar. De står kvar och tjafsar med polisen. När jag såg tio-tolv polisbilar förstod jag att det var allvar och dags att gå hem. Men många tänker kanske att det här är sånt som inte händer i Ängelholm, säger hon.

Personalen på 19hundra anser att det snarare är rättsväsendet och kommunen som inte verkar ta händelsen på allvar. Mannen som attackerade dem är redan satt på fri fot. Själva har de inte fått hjälp att hantera chocken trots att flera av dem har svårt att sova och att slappna av.

– Mötet med kommunen och Säkerhetspolisen var lamt. Kommunen pratade om att de måste hålla budgeten de har till krishantering, säger Jim Nilsson.

En man ställde konstiga frågor innan dådet

Några timmar innan dådet fick Elinor Koller besök av en okänd man som ställde märkliga frågor. Hon skulle förbereda inför kvällen och stod bakom baren på 19hundra när mannen knackade på.

Hon förklarade att de inte hade öppnat än.

– Först frågade han om det finns en djuraffär i närheten. Sedan gick han in, det kändes ovanligt, och började fråga hur stor krogen är och om vi skulle ha öppet i lokalen nedanför under kvällen. Jag minns att han pratade med brytning och att han hade samma typ av dunjacka som killen som attackerade oss efteråt, säger hon.

Elinor Koller. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Fyra dagar efter dådet släpptes 21-åringen på fri fot. Han misstänktes först för mordförsök men efter analyser av det material han hade under dådet sänktes misstankegraden till olaga hot.

Flaskorna som han hade kastat in visade sig innehålla saft och det som liknade ett bombbälte ska ha varit ett massagebälte.

Att 21-åringen släppts på fri fot beror på att åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström bedömer att han inte kan försvåra utredningen, att det inte finns risk för att han ska försöka fly och att det straff han kan få inte är högre än två års fängelse.

Granne: Hotades av den misstänkte

I samband med att mannen frigavs vräktes han från den lägenhet där han bott tillsammans med sin bror. Varken kommunen eller Säpo vill uttala sig om utredningen eller var 21-åringen befinner sig men lokalpolisen bekräftar att han är frigiven.

De flesta av brödernas tidigare grannar har beskrivit dem som tystlåtna. Men när vi besöker området berättar en av grannarna om hot som hon mottagit och lämnat över till bostadsbolaget. Hoten ska ha framförts i ett brev som delvis handlade om religion.

21-åringen är tidigare ostraffad. Han har bott i Sverige i tio månader, kommer ursprungligen från Syrien och var tidigare okänd av polisen.

Andra grannar vi pratar med berättar att bröderna ska ha klistrat upp religiösa citat på sina balkongfönster. En av dem säger att den misstänkte och dennes bror ska ha kommit hem med stora påsar dagen innan attacken mot krogen och att de verkade måna om att ingen såg vad som fanns inuti.

Skrifter från rörelse som lockar unga extremister

De religiösa texter som hittades i den misstänktes ryggsäck ska tillhöra en rörelse som inte är uttalat för jihad eller våldsbejakande extremsim. Rörelsen är dock känd för att rekrytera unga personer in i en extremistiskt religiös miljö.

Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson: "Folk ska inte känna sig oroliga för att gå ut i Ängelholm" Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson säger att han förstår att attacken mot krogen var en "enormt traumatisk upplevelse" för både allmänheten och poliser på plats.

– Tyvärr är hela Sverige och världen på väg åt fel håll. Men den här händelsen såg värre ut än vad den var i verkligheten, visade det sig efteråt.

Karim Ottosson ser attacken som en isolerad händelse och säger att alla ska kunna känna sig trygga i Ängelholm.

– Vi hade extra poliser i helgen för kommunen och krögarnas skull. Om något hade varit farligt hade jag gått ut och sagt det men folk ska inte känna sig oroliga för att gå ut i Ängelholm.

Tillbaka på krogen där renoveringsarbetet pågår.

Jim Nilsson beräknar att attacken kostar honom hundratusentals kronor för renovering och utebliven inkomst.

Krögaren sätter sig en stund och bara andas, som om luften gått ur honom. Han säger att han fått väldigt lite sömn senaste veckan.

Han har försökt berätta om attacken på sociala medier men fick till slut ta bort inlägg, på grund av rasistiska kommentarer som många skrivit och som han tar avstånd ifrån.

– Jag försöker skämta om det som hänt, säger han. Vi har sagt att vi ska bjuda folk på saft när vi öppnar igen. Men jag är pressad ekonomiskt på grund av attacken och blir dessutom orolig när det verkar som att polisen inte tar det här på allvar.

 

Research: Caroline Larsson

 

Attentatet i Ängelholm

Natten till söndagen den 22 oktober kastas föremål som ser ut att vara brandfarligt in på nattklubben 19hundra i Ängelholm.

Panik uppstår.

En person skadas.

En knivbeväpnad 21-årig man övermannas av personal från krogen och polis anhåller honom misstänkt för mordförsök.

Stora delar av centrala Ängelholm spärras av då polis finner föremål på mannens kropp som misstänktes vara farligt.

En bombrobot undersöker honom.

Senare visar det sig att ämnet som kastades in inte var brandfarligt utan saft.

Och det föremål som bedömdes vara farligt vw5 egentligen ett massagebälte.

21-åringen släpps på fri fot och misstankegraden sänks till olaga hot.

Enligt hans advokat har den misstänkte redogjort för varför han agerat som han gjorde.

Händelsen utreds av Säpo.