Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Hicko hjälper till på äldreboendet

Sara lider av hypoglykemi, vilket innebär att om hennes blodsocker blir för lågt så kan hon svimma och hamna i koma. Hennes hund Ice har räddat livet på henne – hela tre gånger.
Hicko, 10, med sin kollega och matte Jessica.
Foto: Privat
Hicko jobbar för att sprida glädje, motivera och avleda.
Foto: Privat

Pyrenéerhunden Hicko, 10, är ingen vanligt hund. 

Han är en social tjänstehund som tillsammans med sin matte Jessica Svensson arbetar med att förbättra livskvaliteten för andra – allt från äldre till missbrukare. 

– Det är jättehäftigt att se hur en hund kan göra skillnad, när ord och handlingar inte räcker till, säger Jessica Svensson. 

Allt började 2013. 

Jessica Svensson och Hicko började besöka personer med olika funktionsvariationer – för att sedan arbeta vidare inom äldreomsorgen och skola samt aktiva missbrukare. 

– Det var ett samarbete med Malmö stad. Men sen när samarbetet avslutades så skapade jag en egen verksamhet, Hand Hund och Hälsa, och fortsatte med våra uppdrag. Nu utbildar jag även nya blivande hundteam, säger Jessica. 

Pyrenéerhunden Hicko som snart fyller tio år har varit med från start. 

– Han älskar verkligen sitt jobb, säger Jessica, som även pratat med Sydsvenskan

Enligt Jessica märks det att folk blir glada när Hicko kommer på besök.
Foto: Privat
Hicko och Jessica har en 50-procentig tjänst på äldreboende, och ibland krävs det att man vilar.
Foto: Privat

Känner av ångest

Under hela våren kommer ekipaget vara på plats hos de äldre i demensbyn Förenade Care Månstorps Ängar utanför Vellinge. Den huvudsakliga sysslan är att stödja och höja livskvaliteten för de boende. 

Enligt Jessica finns det flera sätt att arbeta på.

– Jag utför ett personcentrerat arbete med hyresgäster där det finns ett mål och syfte med vårt besök tillsammans med hunden. Vi har även gruppaktiviteter där vi skapar gemensamma samtalsämnen, glädje och delaktighet i samband med en hundaktivitet, säger Jessica. 

– Det kan även vara att jag och hyresgästen sitter i samtal med hundens närvaro och då kan det hända så mycket. Man sitter kanske och klappar Hicko samtidigt som man öppnar upp sig, till slut kanske man pratat med hunden om något som har hänt.

Hicko följer med när de äldra behöver röra på sig.
Foto: Privat

Hicko är en väldigt inkännande hund. Han kan känna av om någon är orolig, eller början till en panikångestattack, berättar Jessica. 

– Då går han dit självmant och sätter sig vid den som inte mår så bra. Han sprider ett lugn, säger Jessica och fortsätter: 

– Han kan också hjälpa hyresgästen med det fysiska. Till exempel om personen behöver röra på sig men inte orkar eller vill. Men en promenad med Hicko blir betydligt roligare. 

Hicko är en pyrenéerhund
Foto: Privat

”Går snabbare med rullatorn”

Innan Jessica började arbeta med Hicko jobbade hon bland annat som undersköterska – men hundar har alltid varit en stor del av hennes liv. 

– Jag sa alltid att antingen ska jag jobba med hundar eller människor. Men jag visste inte då att jag kunde kombinera det.

Men enligt Jessica är det bästa med hennes jobb att se glädjen – och att göra skillnad. 

–Jag ser många som går snabbare med sina rullatorer när de ser Hicko. Många sitter i soffan sträcker ut sina händer och vill klappa. Det är ett fantastiskt jobb. 

SE OCKSÅ: 

Glädjescenerna i Lund efter försvinnandet – borta i 21 timmar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!