Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hertiginnan Kates stöd till Mary i familjekrisen

Det här är kronprinsessan Mary.
Det australiska magasinet New Idea hävdar att kronprinsessan Mary kontaktat hertiginnan Kate och bett om råd om en spricka i det danska kungahuset.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Hertiginnan Kates brittiska kungahus har en turbulent tid bakom sig. Prins Harry och hertiginnan Meghan har flyttat till USA.
Foto: JOE GIDDENS-PA/POOL SUPPLIED BY / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Den danska och den brittiska kungafamiljen har kanske mer gemensamt än man tror. 

Nyligen har de båda kungahusen genomgått samma sorts kris, uppger den australiska tidningen New Idea

Kronprinsessan Mary har vänt sig till hertiginnan Kate för stöd och vägledning. 

Prins Harry och hertiginnan Meghan chockade världen när de lämnade det brittiska kungahuset. I dag bor paret i Los Angeles, USA, tillsammans med sin ettåriga son. Lika långt har det inte gått i Danmark men prins Joachim har flytt Danmark för både utbildning och nytt jobb i Paris.

Det danska kronprinsparet sägs ha en fin relation med prins William och hertiginnan Kate. Här hjälps de åt att packa hjälplådor på Unicefs katastroflager i Köpenhamn.
Foto: JACOB EHRBAHN / STELLA PICTURES
Det spekuleras i en spricka mellan prins Joachim, här med sin hustru prinsessan Marie, och kronprins Frederik. Joachim har flyttat till Paris och planerar att stanna där i flera år.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT
”Överskottsarvingen” prins Harry chockade världen när han tillsammans med hertiginnan Meghan lämnade det brittiska kungahuset.
Foto: DPPA

Prinsessan Marie: ”Orimlig kritik”

I samband med att han lämnade Danmark steg hans hustru, prinsessan Marie, fram och försvarade sin make. 

– Kritiken är fullkomligt orimlig i förhållande till vad han gör för landet. Jag kan inte förstå det, ni ska vara stolta över honom, rasade prinsessan. 

Men i samma veva utsåg drottning Margrethe kronprinsessan Mary till riksföreståndare. Det innebär att kronprinsessan kan ta över drottningens förpliktelser som stadsöverhuvud när drottningen eller kronprins Frederik har förhinder. 

Enligt tidningen New Idea, som ges ut i Marys gamla hemland Australien, ska kronprinsessan ha hamnat i kläm i konflikten. Därför kontaktade hon sin motsvarighet i Storbritannien, hertiginnan Kate av Cambridge.

– Mary ville få Kates syn på hur man hanterar en sån familjekris och hon var mycket tacksam för hennes råd, säger författaren och kungahusexperten Phil Dampier till New Idea.

Vem är Mary? Och vem är Kate?

Kronprinsessan Mary av Danmark: 48 år gammal. Född Mary Elizabeth Donaldson. Gift med kronprins Frederik sedan 2004, har fyra barn tillsammans med honom. Kommer ursprungligen från Australien. En dag blir hon drottning. 

Hertiginnan Kate av Cambridge: 38 år gammal. Född Catherine Elizabeth Middleton. Gift med prins William sedan 2011, har tre barn tillsammans med honom. En dag blir hon drottning.

Relationen mellan bröderna haltar

– Men vad som än föregår i privatlivet finns det ingen att vinna på att bråka offentligt. Det viktigaste är att låta dörren stå öppen om de ändra sig, säger Dampier om konflikterna kring ”överskottsarvingarna”. 

Enligt New Idea ska det danska kronprinsparet ha en tät relation med prins William och hans Kate. Paret har träffats flera gånger och har till synes haft det väldigt trevligt tillsammans. På bilder från officiella besök är det stora leenden och glada skratt. 

Rådet till kronprinsessan Mary från sin väninna var att visa en enad front utåt. 

– Kate sa till henne, att det bästa sättet att hantera det på är att höja sig över alla problem och visa upp ett lugn i offentligheten, säger Dampier. 

TV: Vad vet du om det danska kungahuset?

Här är medlemmarna i kungafamiljen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!