Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hertha, 97, gör podd med barnbarnsbarnet Louise

Louise Svensson pratar med gammelmormor Hertha Larsson om hur samhället förändrats på bara hundra år. ”Jag har alltid uppfattat Herta som klok och snabb i huvudet”, säger Louise Svensson.Foto: Privat / Privat
Arkivbild.Foto: Yeko Photo Studio / Yeko Photo Studio

Hertha Larsson, 97, och barnbarnsbarnet Louise Svensson, 27, gör podd ihop.

I podden ”Hundraåringen som började podda” pratar de om livet då och nu.

– Satan vad mycket bättre vi har det nu än för 80 år sedan, säger Louise Svensson.

Ungefär en gång i veckan tar Louise Svensson, 27, tåget från skånska Vinslöv till Hässleholm.

Hertha Larsson brukar sätta sig i sin favoritfåtölj i vardagsrummet samtidigt som barnbarnbarnet Louise Svensson sätter upp poddutrustningen.

– Det är viktigt för Louise så därför ställer jag upp, säger Hertha Larsson.

Idén till ”Hundraåringen som började podda” fick Louise Svensson för ungefär ett år sedan. För att vara säker på att Hertha Larsson skulle ställa upp såg hon till att köpa utrustningen innan hon ens frågade.

– Jag sa bara att när jag kommer hem ska vi börja podda. Eftersom jag hade lagt lite pengar på det skulle skulle det ju annars ha varit helt förgäves, säger Louise Svensson.

Pigan från Glimåkra

Hon beskriver sin gammalmormor som en klassisk representant för sin generation. En generation där du ska veta din plats och inte utmana jantelag.

– Hon tycker inte att hon har något att komma med. 

Men Louise Svensson håller inte alls med. 

– Det här är en historia som aldrig kommer att berättas annars. Man får aldrig läsa om en piga från Glimåkra i historieböckerna. Man vill veta hur det var för vanliga människor, men det skildras aldrig om inte vanliga människor pratar med vanliga människor, säger hon. 

Nu har de släppt runt 15 avsnitt och ännu fler är inspelade. Samtalen handlar om allt från hur butiker såg ut förr jämfört med nu eller hur tandläkarbesök förändrats över tid. 

– Jag tycker det är intressant hur mycket kvinnans roll har förändrats. Satan vad mycket bättre vi har det nu än för 80 år sedan, säger Louise Svensson.

Hertha Larsson håller med.

– Kvinnans roll har förändrats kolossalt mycket. Jag tänker ibland när man hör att jämställdheten inte har gått långt nog och fort nog, då tänker jag ändå att den på några generationer har gått väldigt fort.

Hertha Larsson, 97, och barnbarnsbarnet Louise Svensson, 27.Foto: Privat / Privat
Hertha Larsson, 97, håller upp ett ransoneringskort.Foto: Privat / Privat
Hertha bläddrar bland ransoneringskort från andra världskriget.Foto: Privat / Privat

Mycket respons

Responsen på podden har varit väldigt positiv, enligt Louise Svensson. Lyssnarna är både unga som gamla.

Louise Svensson tycker dessutom podden är en viktig kontrast till många av de poddar som finns i dag.

– I ett samhälle där mycket går snabbt tar man sig sällan tid att vara nyfiken på en annan människa med hela sin uppmärksamhet. Utan att ha en mobil eller dator som man kladdar på, säger hon.

Hon säger också att podden blir en påminnelse för henne om att vara tacksam för det hon har i vardagen.

– När jag pratar med Hertah inser jag hur fint det är att vara frisk, hur fint det är att kunna gå utan att hålla i sig eller hur fint det är att kunna handla sin egen mat. Att kunna vara självständig.