Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heroin och kokain för miljoner i bilen

Narkotikan var gömd innanför skyddsplåtar under bilen.
Foto: TULLVERKET
Sammanlagt 25 små paket kunde plockas fram från smugglarnas gömställe.
Foto: TULLVERKET
Varje omsorgsfullt inplastat paket vägde omkring 500 gram.
Foto: TULLVERKET
Totalt blev det nära 14 kilo knark som togs i beslag av tullen vid Öresundsbron.
Foto: TULLVERKET

Två rumänska män försökte smuggla in över elva kilo heroin och två kilo kokain gömt under en BMW. Men tullen vid Öresundsbron avslöjade dem.

En av männen var nervös så hans skakade när han skulle visa sitt pass – då fattade en kvinnlig tullare misstankar och tog ut bilen för kontroll.

Männen, som båda är 27 år gamla, åtalades på torsdagen vid Malmö tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Partiet de försökte föra in i Sverige är värt åtskilliga miljoner kronor. Det exakta värdet är oklart, men redan i grossistledet rör det sig om sex–sju miljoner.

"På gatan" kanske det dubbla.

Männen kom i två bilar över Öresundsbron på eftermiddagen den 29 januari. Den första bilen passerade lugnt förbi gränskontrollen.

Var skakig på handen

Men den andra bilen – en svenskregistrerad BMW där nära 14 kilo narkotika hade gömts innanför skyddsplåtar på bilens undersida – togs ut för närmare kontroll.

– Jag står lite bakom passkontrollanten som utför passkontroll och ser att (föraren) är väldigt skakig på handen när han räcker fram passet, skriver den kvinnliga tullinspektören efteråt.

Medan tullarna undersöker bilen ringer mannens telefon gång på gång. Någon försöker starta ett videosamtal – då lägger tullarna en tröja över telefonen.

Sammanlagt 25 omsorgsfullt inplastade paket plockades fram. De innehöll vardera omkring ett halvt kilo narkotika – heroin och kokain.

Erkände i första förhör

Föraren erkände redan i första förhöret och berättade att han kört i par med en annan man. Det var den mannen som hade värvat honom till uppdraget, förklarade han.

De hade kört tillsammans från Amsterdam via Tyskland och Danmark och skulle till Oslo med knarkpartiet.

Den andre mannen insåg att spelet var förlorat när hans kumpan hade stoppats och gripits. Han lämnade Sverige och körde till Rumänien.

Beslaget vid Öresundsbron blev känt och omskrivet – och det lästes även av mannen som flytt till Rumänien.

Ringde själv åklagaren

I mitten av februari ringde han till den svenske åklagaren Stefan Gradler och meddelade att han skulle flyga till Sverige och låta sig gripas.

Men eftersom han var efterlyst togs han redan före utresan på flygplatsen av rumänerna och blev sittande i nära tre veckor innan svensk polis hämtade honom.

Båda männen har erkänt smugglingen. Men den först gripne säger att han trodde kompisen skojade när han sa att det fanns knark i bilen.

Om männen döms för synnerligen grovt narkotikabrott riskerar de mellan sex och tio års fängelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!