Herbert, 3, fick betala avgift för sin spargris

Herbert, 3, fick betala 2,5 procent av sin spargris i avgift till banken.
Foto: Privat

När treårige Herbert från skånska Skivarp tömde sin spargris och satte in slantarna tog banken en avgift för besväret – två och en halv procent av pojkens pengar.

– Förr fick barn glass och ballonger för att de var duktiga och sparade. Nu tar banken betalt, säger hans mamma Ulrika Nilsson.

Ulrika och hennes man Stefan försöker se till så att Herbert och hans lillasyster Ellen lär sig att spara för framtiden. Därför har barnen var sin spargris.

Det är mest morföräldrar och farföräldrar som stoppar mynt och småsedlar i barnbarnens bössor – men nyligen blev det ändå dags att tömma dem.

– Vi åkte in till Skurups sparbank för att sätta in pengarna där barnen har sina konton, berättar mamma Ulrika.

– När jag var liten minns jag att bankerna hade barndagar med glass och ballonger för att ungar skulle tycka det var kul att spara. Men sådant verkar inte finnas längre.

Pengarna räknades automatiskt

I banklokalen i Skurup fanns en maskin där de små kunderna själva kunde tömma sina spargrisar. Sedan räknades alla mynten automatiskt – och ett kvitto skrevs ut. Ulrika delade summan på två och fyllde i en insättningsblankett till varje barn.

Men i kassan tog det stopp. Det fanns inte så stort belopp som Ulrika Nilsson ville sätta in. Banken skulle först tillgodogöra sig två och en halv procent för besväret.

– Jag la själv till pengar för att inte Herbert och Ellen skulle behöva avstå något, säger hon.

– Det blir förstås inga stora summor det handlar om. Och jag förstår att en bank måste ta betalt för vissa tjänster. Men att de tar betalt av barn som sätter in sina sparpengar förstår jag inte. Det borde inte de inte behöva göra.

Sätter sina egna regler

Skurups sparbank är en fristående sparbank som samarbetar med bjässen Swedbank men som har sina egna regler.

Anders Mårtensson, som är chef för service och försäljning, förklarar vad som gäller när man hällt sina mynt i sorteringsmaskinen.

– Det är fritt att sätta in belopp upp till 500 kronor. Men för summor däröver gäller att det kostar 2,5 procent av beloppet, säger han.

– Summan är den samma oavsett om det är barn eller vuxna som sätter in pengarna. De flesta banker tar inte emot kontanter i dag. Vi är en av få som faktiskt gör det och vi har en hanteringskostnad för det.

Lokaltidningen var först med att berätta om Herbert och hans bankaffärer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!