Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henriks kärleksfulla hyllning till Frederik

Boken om kronprins Frederik, "Under bjælken", kommer ut på onsdag.
Foto: GYLDENDAL FORLAG
Senaste bilden. Den 24 oktober gick kronprins Frederik på en konsert och middag som mamma drottningen ordnade på Fredensborgs slott.
Foto: HANNE JUUL / STELLA PICTURES BB
Drottning Margrethe och prins Henrik prisar sonen i den nya boken om kronprins Frederik, "Under bjælken".
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Familjefadern. Frederik och Mary bjöd in pressen när tvillingarna prinsessan Josephine och prins Vincent skulle börja skolan i augusti.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prins Henrik, som har gjort sig känd för att vara frispråkig, har bara gott att säga om sonen Frederik.
Foto: ANTHON UNGER/POLFOTO/IBL

Danmarks prins Henrik, 83, ger en personlig hyllning till sonen, kronprins Frederik, i en biografi som kommer ut på onsdag.

– Frederik blir en bra kung. En klok och mänsklig regent, säger Henrik.

Fyrabarnspappan, snart 50-årige Frederik André Henrik Christian, kronprins av Danmark och greve av Montpezat, är huvudperson i den nya boken "Under bjælken".

Författaren Jens Andersen har ägnat ett och ett halvt år åt att djupintervjua kronprins Frederik och i stort sett alla i hans närhet.

Hustrun, kronprinsessan Mary, är med i boken, liksom lillebror prins Joachim. Och såväl drottning Margrethe som hennes man, prinsgemålen Henrik, ger en personlig bild av Danmarks blivande kung.

Kronprinsessan Victoria är med

Även de nordiska grannarna, kronprinsessan Victoria av Sverige och kronprins Haakon av Norge, har ställt upp på intervjuer.

Prins Henriks omdöme om sin äldste son är en ren, oförfalskad hyllning.

– Han har en god förmåga att göra moraliska värderingar. Han vet när han ska ge efter, och han vet när han ska driva igenom sin vilja, säger Henrik.

– Och så har han en känsla för jämlikhet.

Jämförs inte med sin mamma

Drottning Margrethe säger att Frederik har en stor fördel i att han inte kommer att kunna jämföras rakt av med sin företrädare, eftersom hon är kvinna och han en man.

– Det är verkligen en stor gåva att inte till 100 procent kunna ställas mot föräldrar eller föregångare. Frederik kommer inte till 100 procent att kunna ställas mot mig. Hoppas jag, säger drottningen.

I samband med att boken presenterades för pressen på måndagen berättade författaren Jens Andersen hur arbetet hade gått till.

Författaren hade fria händer

Han hade – kort sagt – fullständigt fria händer.

– Jag har inte haft några regler att följa. Inte vid något enda tillfälle har kronprins Frederik begärt att få veta i förväg vad vi skulle tala om, säger Jens Andersen till Berlingske Tidende.

– Ingen från hovet har begärt att få titta på boken förrän den var helt klar. Då har jag fått kommentarer och några rättelser. Men det har inte vid någon tidpunkt handlat om censur.

Och då är ändå kronprinsen rejält frispråkig. Som när han berättar hur det är att snart fylla 50 och fortfarande gå och vänta på att få uppfylla sin livsuppgift – att bli kung.

Tronföljare sedan 45 år

Vid det här laget har han varit tronföljare i 45 år.

– För mig som en sökande människa är det nyttigt och givande att utnyttja väntetiden effektivt, säger Frederik i boken.

– Jag känner mig mycket mer avslappnad än när jag var yngre och jag är inställd på den framtid som närmar sig. Vi sitter verkligen inte på vår sida av slottsplatsen och säger "undrar när de ska hala flaggan på halv stång där borta".

Kronprins Frederik

Frederik André Henrik Christian, kronprins av Danmark och greve av Montpezat

Född 26 maj 1968

Gift 14 maj 2004 med Mary Donaldson från Australien, nu kronprinsessan Mary

Barn: Christian Valdemar Henri John (född 15 oktober 2005), Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (född 21 april 2007), Vincent Frederik Minik Alexander (född 8 januari 2011) och Josephine Sophia Ivalo Mathilde (född 8 januari 2011)

Generalmajor, konteramiral och militärt utbildad som attackdykare

Aktuell: Föremål för nya biografin "Under bjælken"

"Under bjælken"? Så kallas en ritual som avslutar den nio månader långa militära dykarutbildningen. De nyutexaminerade gräver sig ner under en bjälke som lagts i sanden och kommer upp på andra sidan "pånyttfödda".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!