Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik, 7, dog i cancer – stiftelse i hans minne

Henrik Ekelund drabbades av cancer som tvååring. Sju år gammal gick han bort efter flera cellgiftsbehandlingar. Stiftelsen Henrik Superman skapades till minne av Henriks styrka under livet och ger svårt sjuka barn chansen att uppfylla sina högsta önskningar.

Henrik hann aldrig träffa sin största idol Zlatan. Men hans föräldrar fortsätter att kämpa för att andra cancersjuka barn ska kunna förverkliga sina drömmar genom stiftelsen Henrik Superman.

- Att hjälpa de här barnen och se deras glädje är det viktiga. De har ju alla sina egna mål, säger mamman Silvia Ekelund.

En resa till Legoland, en hund, ett motionsband och en Ipad. Stiftelsen Henrik Superman hjälper cancersjuka barn att hitta ljusglimtarna i livet och har på fem år dragit in över två miljoner kronor. Henrik Ekelund, som har gett namn åt stiftelsen, hade själv stora drömmar. Han älskade fotboll, MFF och Zlatan, men var bara två år när föräldrarna upptäckte det första sjukdomstecknet.

- Det ena ögat började bli mindre och läkarna på vårdcentralen visste inte vad det kunde vara. Men bara några dagar senare hade han fått en knöl på huvudet, berättar Silvia.

"Han gnällde aldrig"

Läkarnas prover visade att det var neuroblastom, en typ av tumör som finns i nervvävnader. Henrik fick cellgifter och började må bättre. Men sedan insjuknade han i leukemi och fick gå igenom ytterligare en behandling.

- Han gnällde aldrig och brydde sig inte om att få nålstick i armen så jag tänkte hela tiden "det här klarar du, lilleman", säger pappan Christer.

Henrik kände sig bättre efter den andra behandlingen men drygt ett år senare kom neuroblastomen tillbaka.

- Läkarkåren i Lund hade redan då börjat kalla Henrik för Superman, säger Christer.

Fick Zlatans matchtröja

Genom en vän till familjen fick Zlatan höra talas om den lille kämpen. Han skickade då en av sina egna matchtröjor med texten "Om jag är din idol - så är du min" till Henrik.

- Under hela tiden försökte vi att ha ett vanligt liv. Vi reste, gick på fotbollsmatcher och byggde ett liv på sjukhuset när Henrik låg inne för behandling. På nyårsafton lagade vi till och med sjurätters middag inne på sjukhusavdelningen, berättar Christer.

Men vid det sista återfallet orkade sonens kropp inte ta emot mer cytostatika. Enda möjligheten var att transplantera stamceller från pappan.

- De isolerades på sjukhuset. Vi hoppades att det skulle fungera men cellerna fäste inte på honom. Hans benmärg var så sönderbehandlad och kunde inte ta emot de nya cellerna, berättar Silvia.

Familjen fick återvända till huset i Limhamn. Sommaren 2005 hade övergått i höst och nu återstod bara palliativ vård. Henrik hade blivit sju år och började skolan med sina jämnåriga. I näsan satt en sond eftersom han inte kunde äta själv längre.

- Annars kretsade allting kring fotbollen. Han gick på morfin mot slutet men fortsatte att spela in i det sista, berättar Silvia.

Den där sista hösten började deras lille son fundera över framtiden. Föräldrarna fick försöka besvara hans funderingar så gott de kunde.

- Han frågade om man behövde pengar i himlen och om det fanns sushi där, säger Christer.

- Men vissa saker gick inte att svara på. En gång sa han bara "jag kommer ju inte kunna pussa dig när jag är i himlen, pappa".

Beställde alla sushisorter

En dag i november ville Henrik gå ut och äta sushi. Han envisades med att gå upp för hela trappan själv, satte sig vid bordet och beställde därefter alla sushisorter som restaurangen hade.

- De kom in med ett jättefat men han kunde ju inte äta någonting själv utan han satt bara och tittade på dem, säger Christer.

Dagen därpå åkte föräldrarna in till sjukhuset. Henrik hade kräkts upp sin sond och behövde få hjälp att sätta den på plats igen. Men när läkarna såg honom sade de bara att det inte fanns någonting kvar att göra.

- Han hade en gråaktig färg i ansiktet och de lade in honom. Vi ringde den närmsta familjen och sa att de skulle åka till sjukhuset.

Begravdes på Limhamn

Henrik somnade in den 14 november 2005 och begravdes på Limhamns kyrkogård. Till minnesstunden kom över 130 gäster och kapellet pryddes av blåa och vita rosor.

I dag lever Henriks drömmar vidare genom stiftelsen Henrik Superman. Några av familjens närmsta vänner gick ihop och startade stiftelsen två år efter att han hade gått bort. Deras mål var att samla in pengar för att på olika sätt kunna göra en insats för cancerdrabbade barn och för deras familjer. Familjerna får själva skicka in önskningar och hittills har stiftelsen kunnat hjälpa många barn att förverkliga sina drömmar.

"Blev en väckarklocka"

Thea fick en efterlängtad hund, August kunde resa till Thailand med hela sin familj och Joel, som behöver rehabträning, har fått ett gymkort. Stiftelsen drivs helt ideellt för att pengarna ska gå direkt till de behövande.

- När Henrik gick bort så tvingades jag stanna upp. Vi jagar genom livet efter materiella ting, men det här blev en väckarklocka, säger Stefan Langåker, en av initiativtagarna.

- Det är hela familjen som drabbas när ett barn blir cancersjukt. Ekonomin körs i botten och de andra syskonen hamnar i skymundan, så ibland handlar det om att ge ett bidrag för att familjens friska barn ska få en dag på Gröna Lund.

Engagerade i stiftelsen

Silvia och Christer Ekelund är själva engagerade i stiftelsen, som fått in stora intäkter från evenemang som Henrik Superman cup och Näset charity ride.

- Vi gör det här för att hjälpa andra familjer som befinner sig i en svår situation, säger Silvia.

Utöver de direktinsatser som stiftelsen ägnar sig åt så bedrivs även en insamling till cancerforskning.

ETT BARN OM DAGEN INSJUKNAR

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Olika typer av barncancer förekommer i olika åldrar. Typiska cancersjukdomar i småbarnsåldern är njurtumörer (Wilms tumör) och neuroblastom, den typ av tumör som förekommer i nervvävnad invid ryggraden.

En annan typisk småbarnscancer är leukemi. De flesta barn som drabbas insjuknar runt fyra års ålder. Sedan blir det mer och mer sällsynt och förekommer sällan efter åtta års ålder.

Bentumörer börjar dyka upp runt åtta-nio års ålder och karakteriseras som typiska tonårscancersjukdomar.

Hjärntumörer förekommer ungefär lika mycket i alla åldersgrupper.

Källa: Barncancerfonden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!