Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennings idé gör succé – lagar dina trasiga kläder

Henning Gillberg kom genom en uppgift på universitetet på sin företagsidé.
Foto: Privat
Genom att laga folks kläder slipper kunderna köpa nya.
Foto: Privat
Skräddare syr ihop kläderna, som levereras tillbaka hem till ägaren.
Foto: Privat
Kläderna lagas efter att tjänsten har beställts på hemsidan.
Foto: Privat

Genom hemsidan erbjuder Henning Gillberg ett modernt skräddaralternativ.

Han hämtar det trasiga plagget, åker med det till en skräddare och återlämnar det sedan vid ägarens dörr.

– Folk verkar hellre laga sina trasiga favoritkläder, än köpa nya, säger Henning Gillberg.

En alternativ idé till traditionella skräddare - det kom 24-åriga Henning Gillberg på. Tanken innebar att kunna erbjuda kunderna hämtning, lagning och avlämning av trasiga kläder. På så sätt tänkte han att kunderna skulle slippa köpa nytt och dessutom kunna fortsätta använda sina favoritplagg.

– Jag studerar produktdesign och kom till en skoluppgift på en idé. Den baserades på tanken att folk kanske ville bli erbjudna ett enkelt alternativ för att laga sina kläder, som inte innebar att gå med dem själva till en skräddare, säger Henning Gillberg.

Samma kväll gjorde han en marknadsundersökning, för att se om det eventuellt fanns något intresse för det hela.

– När jag gjorde undersökningen så tänkte jag att jag ville ha minst hundra svar innan jag gick och la mig samma kväll. Jag fick 517 stycken svar innan dagen var slut och 80 % svarade att de skulle använda sina kläder, om de var hela.

Samarbete med skräddare

Henning Gillberg noterade intresset och tog tag i saken. Han gick till en skräddare och berättade om sin idé, vilket dessutom skulle medföra nya kunder till skräddaren själv.

– Skräddaren ville vara med. Då skrev jag ut på Facebook att jag kunde hämta upp vänners kläder och lämna dem på lagning. Efter en månad, i januari detta år, skapade jag mitt företag Repamera.

Skräddare syr ihop kläderna, som levereras tillbaka hem till ägaren.

På företagets hemsida kan kunden lägga in en beställning på sitt trasiga klädesplagg. Därefter får kunden svar på vad det skulle kosta att laga hålet och plagget hämtas sedan upp av Henning själv.

– Just nu kör eller cyklar jag i Malmö och Lund med omnejd, på onsdagskvällar och söndagar. Utöver företaget studerar jag fortfarande på heltid och jobbar dessutom på ett annat arbete. Men jag har planer på att expandera, säger Henning Gillberg.

Vill utöka företaget

 I det kommande skedet är planen att kunna leverera lagade kläder bortom Skånes gränser.

– Allt fler har börjat efterfråga möjligheten att beställa via postorder. Jag har redan haft två kunder i Alvesta och Göteborg, det känns väldigt roligt.

När postordern rullar på finns det tankar om ytterligare verksamhet i företaget.

– Jag har tagit kontakt med en cykelhandlare i Malmö. Planen är nämligen att man så småningom ska kunna beställa cykelreparationer på liknande sätt, som kunderna nu kan med kläder. Då kommer cykelhandlaren att åka ut personligen till adresser med trasiga cyklar, säger han. 

Bättre för miljön

Genom att undvika nya inköp av kläder minskar också påfrestningarna på miljön. Henning Gillbergs vision för företaget är att det ska vara enklare att laga, än vad det är att köpa nytt.

– När man lagar kläderna är det visserligen en miljöaktivitet i sig. Men företagets tjänster riktar sig till alla, oavsett om man är en uttalad miljökämpe eller inte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!