Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hennes varningar kunde hindrat dödlig tågolycka

Ljus, blommor och gosedjur har placerats vid olyckplatsen till den lille pojkens minne. Foto: JENS CHRISTIAN
Grannkvinnan såg den livsfarliga öppningen ut mot järnvägsspåret och slog larm till Trafikverket – förgäves. Foto: LÄSARBILD
Dagen efter olyckan var kommunens jourpersonal på plats och täppte till öppningen. Foto: JENS CHRISTIAN

En grannkvinna hade två gånger slagit larm om hålet i järnvägsstaketet som kostade en förskolepojke i Kristianstad livet i fredags.

Men ingen agerade.

– Jag känner skuld. Borde jag ha ringt varenda dag, legat på och legat på? frågar hon sig.

I fredags kväll var den lille pojken ute med anhöriga i området runt nya Kulltorpsskolan i Nosaby. Där finns löparbanor, gräsmattor och fotbollsplaner.

I ett obevakat ögonblick tog sig pojken ut genom en öppning i staketet, rakt upp på järnvägsspåret. Det fanns inget lokföraren kunde göra för att rädda situationen.

Grannkvinnan, som är i 70-årsåldern, har bott länge i området. Redan förra fredagen, den 5 april, såg hon en öppning i staketet mot järnvägsspåren.

”Tänkte det är livsfarligt”

Öppningen hade lämnats efter att skolbygget blivit färdigt och byggstaketet tagits bort.

– Jag tänkte att det är livsfarligt. Jag har sett barnen växa upp runtomkring mig. Jag vet att de leker just där, säger hon.

Staketbiten som hade plockats bort ligger fortfarande kvar i närheten. Foto: LÄSARBILD

Hon gick direkt hem och ringde till Trafikverket för att slå larm.

– Jag sa till dem att ”det kommer att hända en olycka, det är så många barn i rörelse där”, berättar kvinnan.

Ingen hade gjort något

– Personen jag pratade med sa att de skulle föra beskedet vidare och göra något åt det. Och det måste jag väl tro på, då.

Efter att ha varit lite krasslig och hållit sig inne under veckan var kvinnan tillbaka på platsen nu i fredags – en vecka efter första larmet.

– Jag såg att ingen hade gjort något. Då kontaktade jag Trafikverket igen. Lite senare ringde de tillbaka och sa att det här staketet var ett kommunalt ansvar, säger hon.

Samtalet kom aldrig

– Trafikverket hade hört av sig till kommunen och lämnat mina kontaktuppgifter. Jag skulle bli uppringd under eftermiddagen.

Men samtalet kom aldrig. Samma kväll fick kvinnan höra om olyckan alldeles efter att den hade inträffat.

Dagen efter var öppningen i staketet fortfarande kvar. Då såg kvinnan ingen annan möjlighet än att kontakta polisen – och nu blev problemet äntligen åtgärdat.

Fredag båda gångerna

– Hade de agerat när jag ringde tidigare så hade olyckan inte hänt. Om det inte hade varit fredag båda gångerna jag ringde så kanske någon hade ingripit, säger hon.

Kristianstadsbladet, som var först med att intervjua grannkvinnan, har sökt Trafikverket för en kommentar och fått svar av presskommunikatören Camilla Hult:

– Vi kan inte kommentera något som gäller olyckan eller hur det såg ut. Vi vet fortfarande inte vad som hänt eftersom vår utredning inte är klar, säger hon.