Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hennes man dödades
– de skyldiga går fria

Steen Damkjær hade mc-väst när han och Lone gifte sig i Håslövs kyrka 2010.
Foto: Privat
Steen Damkjær hade mc-väst när han och Lone gifte sig i Håslövs kyrka 2010.
Foto: Privat
Hells Angels i rätten. Fyra män med anknytning till mc-gänget misstänktes för mordet. Alla släpptes efter häktningsförhandlingar i Helsingborgs Tingsrätt.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Efterlyste sin man. När Lone Damkjær inte kunde nå sin man Steen på kvällen la hon ut en efterlysning på Facebook med bild på hans ovanliga Kenworth-lastbil.
Foto: Skärmavbild Facebook

Lone Damkjærs man Steen mördades i sin lastbil på Hallandsåsen sommaren 2012. Hells Angels misstänks ligga bakom.

Men de skyldiga går fria – och för en dryg månad sedan blev fallet officiellt ett "cold case".

– Det känns svårt. Jag är rädd och jag har inte hört något från polisen på ett och ett halvt år, säger Lone, 54.

Steen Damkjær var 53 år gammal när han blev skjuten i hytten till sin lastbil natten mellan den 16 och 17 juni 2012.

Steen körde långtradare och var på väg hem till Trelleborg men behövde ta sin vilopaus. Så han parkerade vid motellet på Hallandsåsen, tittade på en match i fotbolls-EM där under lördagskvällen och gick någon gång efter 22.30 ut till sin bil för att sova.

Blev orolig

Hans fru Lone blev orolig när han inte hörde av sig. Paret hade pratat i telefon kvällen innan och då hade Steen bara haft ungefär 30 mil kvar tills han skulle vara hemma. Hon efterlyste maken på Facebook och la ut en bild på hans ovanliga lastbil, en amerikansk Kenworth:

"Om någon ser denna lastbil så kontakta mig, min man är försvunnen."

På söndagsmorgonen den 17 juni hittades Steen Damkjær död.

Vid den tiden slogs Hells Angels mot det konkurrerande mc-gänget Outlaws vars medlemmar attackerades och misshandlades. I mars 2012 hade Outlawsledaren Jörgen Lindskog mördats utanför Ronneby. Tre personer med HA-koppling dömdes senare till långa fängelsestraff.

Utredningen av mordet på Steen Damkjær fokuserade därför snabbt på offrets gängtillhörighet som troligt motiv till dådet. Fyra män med anknytning till Hells Angels greps efter en dryg vecka.

– Den avlidne var vicepresident i den avdelning av Outlaws som han tillhörde, säger spaningsledaren Kenth Pehrsson vid polisen i Helsingborg.

– Det var någon form av osämja mellan grupper i mc-världen. Vår hypotes var att detta kunde vara relevant för händelsen. Och personerna som vi försökte få häktade tillhörde alla HA-kretsen.

"Jag har massor av frågor"

Men de bevis polisen lyckats få fram räckte inte. Alla fyra släpptes och därefter har det varit tyst om fallet.

– Det drar ut på tiden. Jag har massor av frågor men jag hör inget från polisen, säger änkan Lone Damkjær.

– Jag får ingen respons. De har inte tid med mig. Jag har gett dem alla upplysningar jag kan och svarat på alla deras frågor men jag får inget tillbaka. Det är som att vara i ett ingenmansland, jag känner mig ensam i världen.

"Fortfarande svårt"

Lone har absolut inget emot att Kvällsposten skriver vad hon tycker om polisutredningen.

– Nej, det kan bara bli bättre.

Efter mordet har Lone Damkjær flyttat hem till Danmark. Hennes kontaktuppgifter går inte att hitta på nätet – adress och telefonnummer är oregistrerade.

– Jag har inte varit i Trelleborg sedan Steen sköts. Bara packat och flyttat, säger hon.

– Nu bor jag nära mina anhöriga. Polisen var i min lägenhet och tyckte att jag skulle byta namn och flytta någon annanstans. Men jag vill inte.

Lone Damkjær erkänner att hon är rädd. Hennes man är mördad och de som gjorde det är inte inlåsta.

– Jag är rädd för att säga för mycket nu. Men jag känner fruktan, det gör jag. Det kommer jag alltid att göra, säger hon.

– Det har blivit bättre. Men det är fortfarande svårt. Jag vaknar fortfarande och ser honom. Tänk om någon kommer och gör det samma med mig?

Bokfört som "cold case"

Kvällsposten har även varit i kontakt med Steen Damkjærs bror i Danmark. Han delar sin svägerskas frustration över att inget händer i ärendet. Han säger att han inte har fått någon information sedan han var över i Sverige och förhördes strax efter mordet.

Den 30 september i år flyttades utredningen av mordet på Steen Damkjær bort från polisen i Helsingborg. Från den dagen är fallet bokfört som "cold case" – ett av långt över 100 ouppklarade mord i Skåne från mitten av 80-talet och framåt.


LÄS MER. Polisen: "Behövs nya ögon som tittar på det".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!