Tre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner. Foto: Rickard NilssonTre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner. Foto: Rickard Nilsson
Tre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner. Foto: Rickard Nilsson
IVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts. "Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt", säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen. Foto: Rickard NilssonIVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts. "Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt", säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen. Foto: Rickard Nilsson
IVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts. "Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt", säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen. Foto: Rickard Nilsson

Hennes mage sprack – vården klandras inte

Publicerad

Tre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner. IVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts.

- Jag kommer ingenvart, det är ingen som tar ansvar, säger Ann-Kristin Nilsonius till Kvällsposten.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om Ann-Kristin Nilsonius öde. Då hade hon fått beskedet om att både Patientförsäkringen LÖF och Patientskadenämnden inte tänkte ersätta skadorna hon fått efter en livmoderoperation som hon gjort efter att i flera år lidit av cystor och blödningar.

Det hade bara gått en dryg vecka efter operationen när Ann-Kristin tvingades åka tillbaka till sjukhuset i ambulans då operationssåret blivit infekterat och hon mådde illa.

Fick vänta i timmar på operation

Personalen beslutade om att röntga och plockade därför bort de metallnitar som användes för att hålla ihop såret. Men när Ann-Kristin blev kissnödig och reste sig upp för att kalla på sjuksköterskan öppnades såret upp och tarmarna trillade ut. Personalen kom inrusande, men meddelade Ann-Kristin att de inte kunde ta henne till operation. Hon blev liggande i flera timmar i väntan på operation, med tarmarna invirade i blöta kompresser ovanpå magen.

Nu drabbas Ann-Kristin av ännu ett bakslag. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att utredningen inte kunnat säkerställa någon oaktsamhet och finner därför inga skäl för att rikta kritik mot vården av Ann-Kristin.

- Jag anser ändå att det har gjorts fel, jag är fortfarande inte återställd trots att det gått tre år efter operationen, berättar hon för Kvällsposten.

"Jag ser fruktansvärd ut"

I dag präglas Ann-Kristins dagar av ständig smärta och återkommande infektioner i tarmen. För att stå ut tvingas hon dagligen ta smärtstillande mediciner men också laxermedel då hennes mage inte fungerar som den ska.

- Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt, säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen.

Men Ann-Kristin fortsätter kampen för att bli återställd och få sitt liv tillbaka.

- Jag har en ny tid till kirurgen i slutet av oktober, jag hoppas på det bästa, säger hon.

Evelina Olsson
Evelina Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag