Hennes mage sprack – vården klandras inte

Tre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner.
Foto: Rickard Nilsson
IVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts. "Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt", säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen.
Foto: Rickard Nilsson

Tre år har gått efter operationen som slutade med att magen sprack och tarmarna föll ut. Ann-Kristin Nilsonius lever i dag med ständiga smärtor och svåra, återkommande infektioner. IVO har nu granskat hennes ärende men kommit fram till att inga misstag gjorts.

- Jag kommer ingenvart, det är ingen som tar ansvar, säger Ann-Kristin Nilsonius till Kvällsposten.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om Ann-Kristin Nilsonius öde. Då hade hon fått beskedet om att både Patientförsäkringen LÖF och Patientskadenämnden inte tänkte ersätta skadorna hon fått efter en livmoderoperation som hon gjort efter att i flera år lidit av cystor och blödningar.

Det hade bara gått en dryg vecka efter operationen när Ann-Kristin tvingades åka tillbaka till sjukhuset i ambulans då operationssåret blivit infekterat och hon mådde illa.

Fick vänta i timmar på operation

Personalen beslutade om att röntga och plockade därför bort de metallnitar som användes för att hålla ihop såret. Men när Ann-Kristin blev kissnödig och reste sig upp för att kalla på sjuksköterskan öppnades såret upp och tarmarna trillade ut. Personalen kom inrusande, men meddelade Ann-Kristin att de inte kunde ta henne till operation. Hon blev liggande i flera timmar i väntan på operation, med tarmarna invirade i blöta kompresser ovanpå magen.

Nu drabbas Ann-Kristin av ännu ett bakslag. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att utredningen inte kunnat säkerställa någon oaktsamhet och finner därför inga skäl för att rikta kritik mot vården av Ann-Kristin.

- Jag anser ändå att det har gjorts fel, jag är fortfarande inte återställd trots att det gått tre år efter operationen, berättar hon för Kvällsposten.

"Jag ser fruktansvärd ut"

I dag präglas Ann-Kristins dagar av ständig smärta och återkommande infektioner i tarmen. För att stå ut tvingas hon dagligen ta smärtstillande mediciner men också laxermedel då hennes mage inte fungerar som den ska.

- Mitt liv är otroligt begränsat och jag ser fruktansvärd ut. Jag drar mig för att visa mig offentligt, säger Ann-Kristin som också nekats operation för att ta bort den överflödiga huden på magen som hon fått efter operationen.

Men Ann-Kristin fortsätter kampen för att bli återställd och få sitt liv tillbaka.

- Jag har en ny tid till kirurgen i slutet av oktober, jag hoppas på det bästa, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!