Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes katt försvann - avlivad av upphittaren

Eva Holler kontaktades först efter sin katt Humlans död.Foto: Privat

Eva Hollers katt Humlan försvann under en kvällsutflykt. Efter tio år hörde veterinären av sig och sökte kattens ägare för att berätta att Humlan avlivats.

– Humlan var märkt och jag undrar varför vi ska märka våra husdjur om inte veterinären kollar upp det när ett djur kommer in, säger Eva Holler.

Det var en slump att Humlan hamnade hos Eva Holler. Familjen hade redan en hund, en Berner sennen.

– En dag kom min dotter in och sa: "Mamma det är en katt som ser ut som en Berner sennenhund i stallet". Det blev så att vi tog katten, säger Eva Holler i Bunkeflostrand.

Humlan växte upp i gott sällskap med familjens hund. På kvällarna gick hon ut på sin kvällsrunda. Framemot natten dök hon upp igen och kallade vid dörren tills någon kom och öppnade.

– Men en kväll kom hon inte tillbaka. Vi letade och frågade runt men tänkte att någon tagit henne eller blivit påkörd. Sen gick tiden.

Tio år gick. Familjen hörde ingenting om Humlan tills för några veckor sedan. Då ringde telefonen.

– Plötsligt ringde de från veterinären och frågade om jag haft en katt.

Veterinären avlivade Evas katt

Det visade sig att Humlan tagits om hand av en äldre kvinna. När kvinnan låg för döden hade hennes son tagit katten till veterinären för avlivning.

– Hon hade tydligen blivit förtjust i katten och Humlan hade bott med henne i åtta år. Kvinnan son såg att katten var märkt, men det ville tydligen inte kvinnan lyssna på. Jag kan förstå henne.

Enligt Eva Holler hade sonen bett veterinären att höra av sig till henne som tidigare ägare. Men det gjordes först efter att Humlan avlivats.

– Om jag vill försäkra mitt husdjur vill försäkringsbolaget att jag märket djuret.

– Humlan var märkt och jag undrar varför vi ska märka våra husdjur om inte veterinären kollar upp det när ett djur kommer in, säger Eva Holler.

"Ovanligt att man avlivar någon annans djur"

Kvällsposten har utan framgång sökt sakkunniga på Jordbruksverket, som är ansvarig myndighet. Till Sydsvenskan säger handläggare Adrian Vallin att det enligt föreskrifterna är den som lämnar in djuret för avlivning som är att betrakta som ansvarig för djuret.

– Den som lämnar in djuret är att anse som djurhållaren, det vill säga den som är ansvarig. Det innebär i princip att vem som helst kan lämna in ett djur för avlivning, säger Adrian Vallin handläggare på Jordbruksverket på avdelningen för djurens hälso- och sjukvård till Sydsvenskan.

Alternativet skulle, enligt Adrian Vallin, vara högre krav på veterinärerna - med högre administrativ börda som följd. Enligt honom fungerar systemet i dag.

– Vad vi vet så är det otroligt ovanligt att man avlivar någon annans djur, säger Adrian Vallin till Sydsvenskan.