Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes identitet blev kapad: Tar hela ens liv

Liza Bui.
Foto: Bertil Nilsson/Norra Skåne
Några av de räkningar Liza Bui fått utan att ha beställt någon av varorna.-
Foto: Privat

När en säljare från Mediamarkt ringde till Liza Bui för att prata om den telefon hon köpt trodde hon först att någon stulit hennes bankkort. Men det visade sig vara mycket värre än så – någon hade kapat hennes identitet och tillverkat ett falskt id-kort med hennes uppgifter.

Nu rasar räkningarna in i hennes brevlåda hemma i Bjärnum.

– Vi är uppe i beställningar för 150 000 kronor nu men det är nog inte över, säger hon.

Liza Bui, 37, är bosatt i Bjärnum och arbetar på en skönhetssalong inne i Hässleholm. Hon brukar inte handla på avbetalning så när samtalet kom tänkte hon inte alls i de banorna.

– Han ringde och sa att jag hade köpt en telefon hos dem, och när jag sa att det inte stämde sa han "då har du blivit lurad", säger hon.

– Jag fick panik och ringde genast till banken och spärrade kortet. Det enda jag kunde tänka var att någon stulit det eller kommit över kortnumret.

Hade köpt 12 smartphones

Det hade givetvis inte varit roligt – men inte heller någon katastrof. Liza Bui är nämligen noga med att aldrig ha stora belopp på det konto som är kopplat till kortet, utan för över vid behov.

Men det visade sig snart inte vara det som hänt. Telefonen var köpt på avbetalning.

När hon började ringa runt visade det sig att det inte var den enda telefonen som köpts i hennes namn.

Telenor hade sålt fyra, fyra smartphones hade beställts av Halebop och fyra hade köpts på Tre.

På Mediamarkt hade bedragarna köpt en TV och en playstation och på köpcentret Väla i Helsingborg en klocka för 45 000 kronor.

För att få ut sakerna hade ett falskt körkort visats upp. På det fanns Lizas personuppgifter men en annan bild. Kontrollnumret visade sig dessutom vara påhittat.

Svårt att spärra uppgifter på helgen

–  45 000 kronor på avbetalning. Jag visste inte ens att det gick! Hur kan man lämna ut en klocka för 45 000 utan att kolla att det verkligen är rätt person, säger Liza Bui.

Då bedrägerierna upptäcktes i lördags var det  svårt att nå alla instanser hon behövde för att kunna spärra sina uppgifter.

– Jag ringde Telenor, UC, alla kreditinstitut, men alla var stängda. Det är fruktansvärt att det går att låna nästan hur mycket som helst sju dagar i veckan, dygnet runt via sms, men när man ska spärra kan man bara nå dem under vardagar.

Identitetskapningen är polisanmäld och utreds nu av bedrägeriroteln hos polisen i Kristianstad.

Kan finnas övervakningsbilder

Liza Bui säger att det finns kopior på det falska id-kortet och har hopp om att bedragarna fastnat på bild i någon av de butiker som har kameraövervakning.

Men hon vet ännu inte hur mycket pengar det kommer att landa i när allt är över.

– Det bara tickar på. Vi väntar in alla brev, vi vet inte hur mycket det här kommer att sluta på. Vi vet att det är uppe i 150 000 kronor nu men vi tror att det kommer mer, säger hon.

Liza Bui säger att hon är tacksam över att få hjälp av sitt försäkringsbolag då hennes hemförsäkring omfattar id-kapningar.

– Det är så kränkande och det värsta är att det kan drabba vem som helst. Alla kan hitta ditt personnummer på nätet. När det har hänt måste man spärras överallt. Om jag nu skulle behöva handla något på avbetalning, även om jag inte brukar det, kan jag det inte – de tar hela ens liv.

Norra Skåne/Skånska dagbladet var först med att berätta om id-kapningen. 

Så går det till

– Bedragarna kan få tag på ditt personnummer via till exempel post, skatteverket eller någon hemsida med personuppgifter.

– Med ditt namn, personnummer och hemadress kan de beställa varor på internet, ta sms-lån eller beställa hem kreditkort i ditt namn.

– Bedragarna kan också stjäla din post för att komma åt beställningsbekräftelser, kreditprövningar eller utlämningsavier.

– Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar i vissa fall upp en id-handling - som kan vara falsk - och får på så sätt ut det som beställts.

Om du drabbas

– Kontakta omedelbart polisen och gör en polisanmälan.

– Kontakta ditt försäkringsbolag och hör om de kan hjälpa dig. Vissa hemförsäkringar innehåller ett skydd mot id-kapningar.

– Kontakta din bank och spärra dina kort, beställ sedan nya med andra kortnummer. Ring till de kreditupplysningsföretag som finns och förklara att du har fått din identitet kapad.

– Kontakta så snart du kan de företag där bedragarna köpt saker med ditt namn och bestrid betalningskraven.

– Kontakta kronofogdmyndigheten.

– Spärra ditt personnummer hos företag där du tror att ditt personnummer har använts.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!