Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hennes död är helt onödig och ovärdig"

Cecilia var assistent åt den ms-sjuka 57-åriga kvinnan i fyra år.
Foto: / TV4
Väktaren som hade i uppdrag att kontrollera handikapptoaletten har tagits ur tjänst.
Foto: Micke Ölander
Foto: Privat Privat / LÄSARBILD

Cecilia var personlig assistent och vän till den 57-åriga kvinnan som tidigare i oktober hittades död inne på en handikapptoalett på köpcentret Hansa i Malmö.

För TV4 Nyheterna berättar hon att den ms-sjuka kvinnan dog av kvävning, en inre blödning och att hon troligen fick lida.

– Hennes död är helt onödig, helt ovärdig och traumatisk, säger Cecilia.

I fyra år var Cecilia assistent åt den nu avlidna kvinnan. För TV4 berättar hon hur nära de två stod varandra och hur den 57-åriga kvinnan under sin sista tid i livet kämpade för att få utökad assistens, efter att ha drabbats av flera fallolyckor just på toaletter.

Dagen innan kvinnan avled kom beskedet att hon skulle få mindre hjälp till toabesök, på- och avklädning och dusch.

– Hon blev förtvivlad när hon öppnade kuvertet och såg att det var långt ifrån vad läkare, biståndshandläggare och alla arbetsterapeuter hade sagt, säger Cecilia till TV4.

Vakten är tagen ur tjänst

Efter att ha varit på en föreläsning i Malmö besökte den 57-åriga kvinnan Hansagallerian. Hon fastnade där på en handikapptoalett och hittades död av en städare morgonen därpå. Köpcentret stänger klockan 17 på lördagar och patrulleras inte av några vakter under nattetid

Johan Bladh, fastighetsansvarig på Hansagallerian, har tidigare berättat att vakterna har tydliga instruktioner att de ska kontrollera toaletterna i samband med stängning.

– Antingen har väktaren missat det eller så har kontrollen gjorts innan kvinnan gick in, vilket så klart inte ska få hända, sa Johan Bladh i måndags.

Vakten som arbetade under den aktuella tidpunkten har tagits ur tjänst och polisen utreder nu ärendet.

"Dog i en olycklig ställning"

Cecilia säger till TV4 att hon fått besked från rättsläkaren att den 57-åriga kvinnan dog av kvävning och en inre blödning. Hon säger att om hon hade arbetat just den dagen hade det slutat annorlunda.

– Jag hade antingen stått utanför eller följt med henne in. Jag vet att hon dog i en mycket olycklig ställning och jag vet att hon alltid försökte. Så hennes försök kan ju ha lett till att det blev värre, säger hon.

Cecilia tror att den 57-åriga kvinnan led innan hon avled och vill nu att ärendet granskas.


Kvällsposten har varit i kontakt med Cecilia och fått hennes godkännande att använda namn och bild.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!