Hennes cancerbesked förändrade hela livet

2013. Med bromsmediciner kan Carin leva så normalt som möjligt, och hennes värden är nu så bra att de tror att hon klarar sig utan medicinering om några år. "Sjukdomen har förändrat mig. Jag lever ett annat liv nu där jag inte planerar så mycket utan går mer på magkänslan. Foto: Privat

Carin Eggert var 23 år och levde sin dröm när känslan av illamående sköljde över henne.

Två månader och ett läkarbesök senare var hon diagnosticerad med blodcancer och under behandling med starka cellgifter.

- När jag fick cancerbeskedet skrek jag: "Jag vill inte dö, jag vill inte dö" men nu har jag lärt mig leva med min sjukdom, säger hon.

Under sensommaren 2011 hade Carin Eggert från Staffanstorp fullt upp med förberedelser av en utlandsflytt, studier och körkortsplugg. Samtidigt plågades hon av en allmän olustkänsla.

- Jag kände mig trött och svimfärdig och utmattad. Men allt var så diffust och jag trodde att jag bara var slutkörd, på väg in i väggen, säger Carin.

Men på eftermiddagen den 14 september 2011 vände allt. Under en shoppingtur med sin mamma i Malmö rasade Carin plötsligt ihop inne i ett varuhus. De tog sig tillsammans till akuten i Lund.

"Det ser inte så bra ut"

- Personalen tog flera prover och efter två timmar kom svaret. "Det ser inte så bra ut, du verkar tyvärr ha fått blodcancer", sa läkaren.

Beskedet om att hon var sjuk i KML, kronisk myeloisk leukemi, var förstås fruktansvärt.

- Det var helt tyst i rummet, jag såg mamma gråta och jag såg läkaren prata men jag hörde inget, jag visste bara att jag inte ville dö.

Läkarna ville lägga in henne direkt men Carin övertalade dem om att få åka hem och packa en väska för sin förmodat långa sjukhusvistelse.

Hemma packade hon sin dator och en hel väska med trosor.

- Fråga mig inte varför, men man tänker inte direkt klart i en sån här situation.

När hon väl var tillbaka på sjukhuset sattes behandlingar in direkt, bland annat med cellgifter i tablettform. Cancerformen är kronisk och kräver livslång medicinering men med hjälp av bromsmediciner skulle Carin kunna hålla sjukdomen stången och dessutom kunna leva så normalt som möjligt.

- Fast medicinen har visat sig fungera ännu bättre, mina värden av leukemiceller är nu så låga att läkarna tror att jag inom några år inte ens behöver bromsmediciner.

"Det är helt fantastiskt"

- Det är helt fantastiskt, att först gå från en cancerdiagnos till att få veta att jag kan överleva den och att till slut kanske inte behöva några mediciner alls. Helt otroligt, det är verkligen positivt just nu!

Trots att livet och framtiden ser ljus ut smyger sig tvivlen och oron på. Panikångesten kan drabba när som helst, andra gånger blir hon bara sorgsen utan att kunna sätta fingret på vad det är som stör.

"Lever ett annat liv nu"

- Sjukdomen har förändrat mig. Jag lever ett annat liv nu där jag inte planerar så mycket utan går mer på magkänslan. Jag uppskattar verkligen livet. Ändå kan det komma dagar när jag bara är ledsen, säger Carin Eggert.

Kvinnan, som för två år sedan stod framför en dödsdom, bor i dag i Stockholm, jobbar som barista på ett kafé och är ideellt engagerad i riksföreningen "Ung cancer".

- Det spelar ingen roll vilken cancer man har, vi vänder oss till alla, de som just har fått sin diagnos eller de som har levt den med länge. Tankarna man har är ändå de samma.

I samband med att Carin blev sjuk började hon blogga.

"Kändes bättre att blogga"

- Som ett sätt att kommunicera med släkt och vänner utan att behöva slänga ut min ångest och oro i ansiktet på dem. Jag visste ju att de skulle läsa det på bloggen men det kändes bättre att göra så än att alltid ringa och sms:a om hur jag kände, säger Carin.

Bloggen har också fungerat som ett stöd åt andra unga med den fruktade sjukdomen.

Det händer att folk hör av sig och tackar för att Carin berättar om sin situation och behandling.

Och kanske kommer Carin att hjälpa ännu fler.

- När jag var yngre ville jag bli sjuksköterska fast när jag själv blev sjuk blev jag rädd och ville byta bana. Men nu är suget här igen och vem vet, en dag kanske det blir så, säger Carin Eggert.

Läs mer om Carin på bloggen: carin.eggert.se

FAKTA

Blodcancerformen KML drabbar årligen omkring 85 personer i Sverige, de flesta som blir sjuka är mellan 50 och 70 år.

Sjukdomen kännetecknas av ett högt antal vita blodkroppar i blodet och benmärgen.

Omkring hälften av patienterna har också en förstorad mjälte.

KML är något mer vanlig hos män än hos kvinnor.

Chansen att överleva KML betraktas som god, med medicinering.

Drabbar oftast människor som är 50-70 år

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!