Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes bror sköts ner – hon jagar sanningen

Manal Masri har sökt svar på varför hennes bror sköts.Foto: Privat
Peter Mangs svarade på breven från Manal Masri.Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT

En dag skjuts en sextonåring ner med fem skott när han cyklar till fotbollsträningen.

Ovissheten om vem som begått dådet splittrar pojkens familj.

Flera år senare påbörjar systern Manal Masri ett eget detektivarbete, för att ta reda på vad som låg bakom mordförsöket.

Allt har dokumenterats i ”Brev till en seriemördare” som har biopremiär 24 mars nästa vecka.

Kamal Masri var död. Det trodde åtminstone hans familj.

Ingen vågade ens hoppas att han skulle överleva dådet. Två skott hade gått in i huvudet, varav ett i hjärnan.

Tio år senare har systern Manal Masris film om mordförsöket snart biopremiär.

– När jag ser filmen idag känns det otroligt att se min bror, han som var en millimeter från att dö. Han minns exakt allt som hände. Det är mäktigt. Tänk så många vi förlorat i Malmö som inte kan berätta.

+ +

Den 28 november 2006 cyklade sextonåringen på Kroksbäcksstigen i Malmö, på väg till sin fotbollsträning, när någon sköt honom på avstånd. Och sen på närmare håll.

Gängrelaterat våld, spekulerade polisen.

Flydde från Malmö och Sverige

För släktingarna var händelsen ett enda stort, och hotfullt, frågetecken. Vad hade han gjort för att någon skulle vilja skjuta honom?

Kamal Masri överlevde mot alla odds men för familjen Masri blev livet sig aldrig likt.

Av rädsla för att någon var ute efter att döda Kamal flydde mamman och sextonåringen Malmö och Sverige, som föräldrarna en gång flytt till.

Systrarna Manal och Mona, kända kulturprofiler i Malmö, stannade kvar.

- Vi trodde att vi var en svensk, välintegrerad familj. Men det första som hände var att folk började titta annorlunda på oss. Själva försökte vi hålla låg profil och pratade aldrig om händelsen, säger Manal Masri när vi möts i Malmö.

Skytten kunde vara vem som helst.

– Om någon kollade snett på stan tänkte jag ”är det han?”. Det var ett så brutalt dåd att det såg ut som att någon verkligen ville åt min bror.

En dag ringde polisen. De hade en misstänkt, häktad på sannolika skäl: Peter Mangs, "Den nye lasermannen", som dömts till livstid för två mord och fyra mordförsök. Dåd som i huvudsak riktats mot människor med utländsk bakgrund.

"Han drevs av ideologi"

Mangs erkände inte skotten mot Kamal Masri och åtalades inte heller för dem.

– Då bestämde jag mig för att själv ta reda på vad som hänt. Och varför. Det var då jag skrev första brevet till Mangs. Jag skrev flera brev.

Ett brev i veckan, skrev Manal Masri. Med väldigt raka frågor.

”Vad hände den kvällen?”

”Vad tänkte du?”

Först fick hon inget svar. Men en dag kom ett kuvert med ett långt brev skrivet av Peter Mangs. ”Vill du verkligen veta?” frågade han.

Om hon ville det så måste hon sätta sig in i hans tänk. Han började skicka långa listor med böcker, filmer och musik som hon skulle ta del av.

– Han drevs av ideologi, white power. Det här var ju hatbrott, vilket han inte dömts för.

Manal Masri började dokumentera jobbet med att försöka reda ut händelsen. Sju års arbete har lett till en thrillerdokumentär som ska visas runt om i hela landet.

– Jag har inte velat göra en sentimental film. Det här är en kriminalhistoria, men det gör den inte mindre stark.

Mangs bad om hennes tips

Manal Masri har gått från att knappt kunna se en bild på Mangs eller nämna hans namn, till att lyssna på skivor som han skickat. Han har bett om hennes tips när han skrivit böcker i fängelset. Hon har svarat, för att kunna få de svar hon söker.

– Problemet är att det finns flera Mangs där ute. Det handlar om nätverk av folk som är strukturerade, organiserade.

Regissören har dykt in i Peter Mangs tankevärld. Men mördaren får också veta vem hon är. Hon som tillhör de människor han föraktar och beskrivit som apor.

– Jag vill fånga en tidsanda, skapa ett dokument. Jag var rädd att filmen inte skulle kännas aktuell idag. Men tyvärr så är dom här frågorna fortfarande lika aktuella, inte bara i Europa men också resten av världen. 

När filmen, som redan lovordats av kritiker, förvisas i Malmö i dag finns hela familjen Masri på plats.

– Det här har varit en lång och svår process där folk hoppat av hela tiden, däribland jag själv, säger hon. Det kommer bli jobbigt. Ingen i familjen har sett den slutgiltiga versionen än.

 

Manal Masri

Ålder: 36 år

Bor: I Malmö

Yrke: Regissör, känd för att ha grundat Teater Foratt i Malmö och för sitt jobb på Radioteatern.

Aktuell: Hennes film "Brev till en seriemördare" har premiär fredagen den 24 mars.