Henkes hus tar priset – i topp på klicklistan

Prislapp på 30 miljoner • Orsak: För stor – och familjen i tre olika länder
Henrik ”Henke” Larssons stora lyxhus är ursprungligen från 1892, men genomgick i början på 2000-talet en genomgripande reonovering.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HBG-BILD
Henke Larsson har numera inte så mycket tid att vistas i lyxvillan i Helsingborg. Även resten av familjen är engagerad på annat håll.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Kvällsposten har tidigare skrivit om försäljningen.
Foto: Arkiv

Försäljningen av fotbollsikonen Henrik ”Henke” Larssons lyxvilla i Helsingborg tilldrar sig stort intresse.

Fastigheten ligger för tillfället etta på klicktoppen hos bostadssajten Hemnet.

Men det är okänt om någon spekulant hittills tillåtits gå husesyn i drömhuset. Det förra fotbollsproffset har satt 30 miljoner kronor på prislappen.

Det var den 21 juli som den speciella fastigheten plötsligt lades ut till försäljning bland alla andra hus som är till salu i Helsingborg.

På nio dagar har hästgården klickats fram över 90 000 gånger av både nyfikna och personer med genuint köpintresse.

Det gör objektet till Hemnets utan jämförelse mest klickade objekt just nu. Näst mest klickat är en ståtlig villa i Saltsjöbaden utanför Stockholm med bara drygt hälften så många visningar.

Stort poolhus

Den som köper Henkehuset får både generösa inomhusytor och stora arealer utomhus. Trots att fastigheten ligger i omedelbar anslutning till ett nyexploaterat bostadsområde med hundratals villor och radhus omger sig bostadshuset med både ridbana, beteshagar och skrittmaskin. Tomtmarken motsvarar 30 normalstora villatomter.

Till fastigheten hör dessutom ytterligare två stora byggnader. Den ena inrymmer stor pool med glaspartier. I andra änden finns en gästvåning med lägenhet och en garagedel med plats för flera bilar.

I den andra finns ett toppmodernt häststall med fem boxplatser, spolplatta och solarium för hästar. Den här delen har utvecklats av Henkes hustru Magdalena och dottern Janelle, båda med stort hästintresse.

Familjen Larsson köpte den aktuella fastigheten Nya Kungshult som en avstyckad gård i början på 2000-talet och medan Henke fortfarande var proffs i Skottland. I folkmun fick den snabbt namnet Henkeborg.

Var i dåligt skick

Vid det tillfället var gården i miserabelt skick och närmast rivningshotad. Familjens engagemang för fastigheten, ursprungligen uppförd  1892, har närmast beskrivits som en kulturgärning.

I själva bostadshuset på 443 kvadratmeter har familjen Larsson genom åren satt sin egen prägel. På bottenvåningen finns bland annat vardagsrum, matsal och bibliotek. I ett hörnrum med anslutning direkt från hallen finns ett stort aktivitetsrum.

Det domineras av ett biljardbord placerat på en äkta matta modell större. På en av de rödmålade väggarna hänger otaliga bilder från Henkes aktiva karriär med det dominerande fotot där han kysser Champions League-pokalen i Barcelonas matchtröja.

Men där finns också en Dart-tavla och på golvet alldeles under står en inramad matchtröja från Henrik Zäta Zetterbergs tid i NHL-laget Detroit Red Wings.

Finns intressenter

Mäklaren Catharina Grenestedt på Skeppsholmen Sothebys Realty har tidigare sagt att det är ett unikt objekt med ett läge som är mycket bra.

– Det är som att vara på landet, fast ändå mitt i stan.

Att familjen Larsson valt att sälja sitt drömboende sägs bero på att familjen numera lever på olika håll. Henke är assisterande tränare i Barcelona, där även hustrun Magdalena ofta befinner sig. Sonen Jordan är proffs i Spartak Moskva och dottern Janelle bedriver sin proffsträning med hopphästar i Belgien.

Enligt mäklaren finns redan intressenter till fastigheten. Men om någon redan fått besöka huset för visning är okänt.

Familjen Larsson värnar om integritet och har aviserat att det ställs vissa krav för att få titta närmare på objektet.

UR ARKIVET. Henrik Larsson återvänder till Barcelona. Svensken blir assisterande tränare till Ronald Koeman.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!