HENKE SOM STATY. Henkefebern stiger i Helsingborg. Ett sätt att hylla stjärnans hemkomst blir statyn som konstnären Risto Karvinen arbetar med just nu.
HENKE SOM STATY. Henkefebern stiger i Helsingborg. Ett sätt att hylla stjärnans hemkomst blir statyn som konstnären Risto Karvinen arbetar med just nu.

Henke växer fram

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGBORG. Henke-febern i Helsingborg når över alla bredder.
Inte nog med att HIF väntas slå försäljningsrekord på Olympia.
Nu blir alla tiders bästa fotbollsspelare också staty i hemstaden.
Konstnären Risto Karvinen hugger ut bit för bit i det som ska bli en världsstjärna i nord-amerikansk lind. Ansiktet är så gott som klart. Men halsen är fortfarande lite för tjock.

Har pågått i hemlighet

Konstprojektet har pågått i hemlighet sedan årsskiftet. Fast det dröjer till slutet av året innan statyn är färdig. Slutresultatet ska bli en Henke i landslagsdräkt som slår en bredsida med bollen. - Ett ärofullt uppdrag, säger konstnären Risto Karvinen. Han är specialist på konstverk i trä och gjorde redan 1998 en staty på målvakten Rio-Kalle Svensson. Den står på Olympia och har väckt berättigad uppmärksamhet bland fotbollsvänner i Sverige. Vid inloppet till Helsingborgs hamn finns ytterligare ett stort konstverk som Risto Karvinen gjort. Var Henke-statyn ska placeras är inte klart. Men eftersom det är det lokala idrottsmuseet som står bakom verket är det ingen högoddsare att tro att det hamnar där. På museet finns redan Henkes guldbollar och en guldsko som Europas bästa målskytt.

Henke informerad

Vad Henrik Larsson själv tycker om att bli trägubbe i hemstaden är okänt. - Jag vet bara att han är informerad om projektet, säger Risto Karvinen Ännu så länge modellerar han med hjälp av tidningsbilder från sportsidorna. - Men jag behöver träffa Henke personligen. Så att lårmuskler och annat blir de rätta.

Svårt med rastafrisyr

En detalj konstnären gläder sig åt är att Henke numera är kortklippt. - Rastafrisyren hade försvårat arbetet. Det är helt klart. Inom HIF talar man om Henke-feber. På två dagar såldes 800 årskort. Förra årets rekordsiffra på 4 116 årskort tror man ska passeras. - Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Christian Nilsson i Hif.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag