Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemvärnsmannen steg snett – får 38 000

OBS genrebild.
Foto: Robin Benigh

Den då 31-årige hemvärnsmannen var på väg tillbaka efter skjutövningen på Kosta skjutfält när han snubblade till på en lös sten.

Sölvesborgaren snavade så illa att han stukade foten och fick åka hem - och nu sju år senare betalar staten ut 38 000 kronor i ersättning för olyckan.

Den lösa stenen låg och lurade i värngången när hemvärnsmannen från Sölvesborg tillsammans med sin grupp tog sig tillbaka från övningen på skjuttältet i Kosta.

Det bar sig inte bättre än att mannen steg snett och stukade till foten, ordentligt. Själv beskriver han stukningen som "kraftig" i sin arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan.

Fick åka hem

Till följd av olyckan tvingades mannen avbryta övningen och åka hem med kraftiga smärtor. De två första dagarna efter olyckan tvingades hemvärnsmannen gå med kryckor.

Nu har statliga kammarkollegiet utrett händelsen och med stöd i ett läkarutlåtande som bedömer att hemvärnsmannen har fått en "medicinsk invaliditet" på tre procent fattar kammarkollegiet beslut om att ersätta mannen med 38 000 kronor.

Pengarna betalas ut för de lyte och men samt anspänning i arbete och i daglig livsföring  i övrigt som snedsteget innebar.

I sin anmälan om olyckan föreslår hemvärnsmannen att värngångarna bör rensas från lösa stenar för att undvika liknande incidenter i framtiden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!