Hemvärnet har stängt av Anders Dahlberg

Publicerad

Hemvärnet har stängt av sverigedemokraten Anders Dahlberg från all tjänstgöring medan hans aktiviteter på internet utreds.

– Det som har skrivits stämmer inte med försvarets värdegrund, säger Jan Boman, pressofficer på P7 i Revinge.

SD-politikern Anders Dahlberg, 49, är aktiv i hemvärnet och tillhör en bataljon som har sin verksamhet på Revingehed.

Han var också snabb att hänvisa till sin militära befattning när Expressen/KvP:s David Baas knackade på hemma hos honom i Arlöv och konfronterade honom med bevisen på hans aktiviteter på hatsajten Avpixlat. Dahlberg ifrågasatte att hans namn lämnats ut.

– Jag har en säkerhetsklassad tjänst i försvaret så jag tänker gå vidare med detta, sa han.

På nätet skriver Dahlberg att "etniska svenskar" måste beväpna sig och att han är "upplärd med AK4" .

Vill få bort det mångkulturella med vapenmakt

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

Uppmärksamheten kring Anders Dahlberg har alltså fått försvaret att pröva frågan om hans lämplighet som hemvärnssoldat.

– Under tiden som vi tittar på fakta i målet så kommer han att vara vilande. Han kommer inte att tjänstgöra, säger Jan Boman på P7.

– Om det är så som det har skrivits så innebär det att han inte kan vara kvar och jobba inom försvaret. Men vi måste titta på vad som har hänt. Ingen ska dömas ohörd.

Att Anders Dahlberg är aktiv i hemvärnet betyder inte att han har vapen hemma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag