Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstpersonal stal pengar & ringar från äldre

Kvinnan stal bland annat läkemedel. Foto: Polisen
Flera äldre upptäckte att det saknades smycken. Foto: Polisen
Kvinnan kunde kopplas till flera platser där värdesaker försvunnit.Foto: Polisen

Guldsmycken och mediciner försvann plötsligt från äldre personer och vårdinrättningar i flera kommuner.

Snabbt kunde samtliga stölder på kopplas till en timvikarie. 

Nu har kvinnan dömts till fängelse för att ha slagit till mot nio äldre. 

Det var tre stölder, som skedde under kort tid – på två olika vårdinrättningar som fick vårdpersonal att reagera. 

I juni 2018 försvann narkotikaklassade tabletter från ett äldreboende. 

Två månader senare försvann annat läkemedel vid två tillfällen från två olika vårdinrättningar. 

Vårdpersonal såg först stölderna som skilda från varandra. Men när en internutredning tillsattes upptäcktes det att den kvinnan varit inne i nyckelskåpet vid samtliga tre tillfällen. 

Då kopplades också polisen in.

Stöldhärva

Snart visade sig att stöldhärvan var betydligt större än enbart narkotikastölder. Vårdtagare hade upptäckt att de saknades smycken och pengar – som inte verkade finnas kvar i bostäderna.

Och när polisen väl slog till hos den utpekade timvikarien hittades misstänkt stöldgods som vårdtagarna – eller anhöriga till dem – kunde identifiera. 

De äldre vårdtagarna bodde på olika platser i Sydsverige: Eslöv, Höör, Malmö, Svalöv och Kristianstad. Gemensamt för alla var att den kvinnan varit inne i deras bostäder för att utföra sitt arbete. 

Under rättegången mot kvinnan tidigare i år sa åklagare Sandra Helgadottir Ingolfsson så här till kvinnan, enligt Sydsvenskan:

– Det är svårt för äldre att ta till sig att någon de måste lita på i vardagen stjäl från dem dem. 

Tvärvände

När kvinnan greps och häktades blånekade hon till en början i förhör. Hon hävdade att hon gillade att handla på second hand – och hade identifierat en affärsverksamhet. Hon köpte smycken billigt och sålde därefter guldet till företag som sysslade nedsmältning av metallen.

Hon hävdade också att hon bytt till sig vissa ringar med en privatperson, som en kollega introducerat för henne. 

– En slät ring, tror jag, som jag bytte till mig mot en jacka av en privatperson. Jag fick två ringar i och han fick en jacka av mig, har kvinnan sagt i förhör. 

Kollegan har i förhör förnekat att det funnits en sådan kontakt. 

Men helt plötsligt vänder kvinnan. Nu erkänner hon en stöld och uppger att hon ”ångrade sig direkt efter hon tagit ringarna.”

Stulit förr

Den kvinnan åtalades för att ha stulit från nio äldre i flera kommuner. Men det är inte första gången hon nämns i sammanhang om stöld – även om hon aldrig lagförts för det. 

I flera referenser kvinnan hade från sina tidigare arbetsgivare framgick det att det förekommit läkemedelsstölder på hennes före detta arbetsplatser.

Efter förhandlingen i tingsrätten frågade Sydsvenskan enhetschefen som anställde henne om hon inte tog referenser på kvinnan.

–Jo, men det är svårt att få tag i personal. Jag gjorde ett val och hon var inte den enda som var utpekad, svarade enhetschefen.

Döms till fängelse

Nu har Lunds tingsrätt dömt henne till 1,5 års fängelse för sex grova stölder och en stöld. Samtidigt frias hon för två grova stölder.

I de fall som kvinnan dömts för grov stöld konstaterar resonerar tingsrätten om straffvärdet: 

Brottet är grovt eftersom XXX missbrukat en förtroendeställning och riktat brottet mot en målsägande som på grund av hög ålder befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Åklagaren har också gjort gällande att stöldbrotten ska bedömas som grova eftersom de utgjort ett led i en systematisk brottslighet.

Utsatta

Att kvinnan döms för grov stöld motiverar tingsrätten med att offren är i hög ålder.

I PRO i Kristianstad pratar medlemmarna ofta om just oron att bli utsatt för ett brott. Så sent som i förra veckan besökte en kommunpolis som gav tips och råd för hur de äldre ska resonera.

Enligt Vera Gustavsson, ordförande i PRO, är många oroliga över att bli lurade.

– Ja, det tror jag. Förmodligen för mycket i onödan, det är nog mer ovanligt en vad man tror. Men de flesta är väldigt rädda, många är ängsliga över att bli lurade eller rånade, säger hon. 

Vera Gustavsson är ordförande i PRO i Kristianstad.Foto: Privat

Men att freda sig mot bedragare och tjuvar i hemmet är svårt – i synnerhet om det rör sig om hemtjänstpersonal, vars arbetsuppgifter utförs i bostaden.

Tipsen som PRO delar med sig av är följande:

– Det handlar om att tänka på hur man släpper in folk, att när man lägger på luren om något känns konstigt. Att inte gå in på sitt bank-ID på uppmaning eller lämna ut koder eller personnummer, även om de säger att de ringer från banken, säger Vera Gustavsson.