Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstpersonal brutalt slagna och rånade på jobbet

Bilden visar hur tumultet orsakade stor oreda i kupén.Foto: Polisen

Undersköterskorna i hemtjänstpatrullen stoppades och utsattes för ett brutalt rån under arbetet.

En av kvinnorna drogs ur tjänstebilen, hotades med ett vapen och misshandlades svårt i ansiktet.

– Det fanns ett ögonblick när jag trodde jag skulle dö, säger hon till Kvällsposten.

Den dramatiska händelsen inträffade under natten till den 15 januari i år i Östra Ljungby, Klippans kommun i nordvästra Skåne.

Nu åtalas en 26-årig man för dådet vid Helsingborgs tingsrätt. Mannen greps efter en polisinsats, där även två poliser hotades till livet.  

Enligt åtalet gjorde mannen sig skyldig till rån och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel när det gäller överfallet mot kommunens hemtjänstpatrull.

I fallet med polispatrullen har åklagaren Kerstin E Eriksson vat att rubricera händelsen som grovt hot mot tjänsteman.

26-åringen själv har sagt i polisförhör att han varken kan erkänna eller förneka. Han påstår att ha inte minns något av de båda händelserna.

Hemtjänstpersonalen drogs ur bilen och misshandlades på vägen. Foto: Polisen

För särskilt hemtjänstpersonalen sitter dock händelsen kvar som ett obehagligt minne.

– Det fanns ett ögonblick när jag fick panik, att min sista stund var kommen, säger en av undersköterskorna till Kvällsposten.

Hon berättar hur rånaren dök upp från ingenstans i mörkret. 

– Vi tryckte på överfallslarmet. Men det visade sig inte fungera eftersom batteriet var slut.

De båda kvinnorna i 35- respektive 50-årsåldern hade precis avslutat ett uppdrag och var på väg till nästa när nattpatrullen plötsligt stoppades på Stationsvägen i Östra Ljungby i sin tjänstebil.

26-åringen ska då ha uttalat ett hot om att det var ett rån och utdelat ett slag som träffat den 50-åriga undersköterskan i ansiktet.

Under den dramatiska händelsen ska 26-åringen även ha hållit ett pistolliknande föremål i handen och sagt att det var ett vapen.

Slagen i ansiktet

Slaget mot undersköterskan orsakade näsfraktur med blodvite. Hon fick även hudmissfärgningar, svullnad och smärta som följd, enligt åtalet.

– Jag tuppade av för en stund och minns inte exakt vad som hände, säger den 50-åriga kvinnan.

26-åringen ska dock ha fortsatt sin misshandel med att dra ut undersköterskan ur bilen, samtidigt som han ska ha sagt att han ville ha bilen och värdesakerna.

Den 35-åriga kollegan ska i det läget ha valt att lämna ifrån sig sin tjänstemobil med tillhörande pinkod till 26-åringen.

Mannen ska även ha fått nycklarna till bilen. Den 35-åriga kollegan ska också ha misshandats med slag i ansiktet som orsakat smärta, hudmissfärgningar och svullnad.

Den 35-åriga kvinnan sparkades sedan i ryggslutet, enlgt polisutredningen. Därefter ska 26-åringen ha lämnat platsen i den stulna bilen.

– Jag hamnade i snön och när jag reste mig upp såg jag mannen sitta i bilen och gasa på. I det läget trodde jag att vi båda skulle bli överkörda, säger undersköterskan.

Hon berättar hur båda försökte gömma sig i några buskar för att undkomma gärningsmannen.

Mannen greps dock senare - också under dramatiska former. Den polispatrull som fick syn på 26-åringen i bilen lyckades stoppa hans framfart vid riksväg 13 i Östra Ljungby.

Poliserna hotades

Men poliserna ska ha hotats med att 26-åringen lyfte sitt vapen mot poliserna och hotade att skjuta.

26-åringen kunde senare gripas. Den andra händelsen har av åklagare rubricerats som grovt hot mot tjänsteman.

Vid den kommande rättegången har både hemtjänstpersonalen och de båda poliserna kallats för att vittna om våldet de utsattes för.