Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstpersonal bad kvinna ta på hans kön

Den äldre kvinnan känner sig otrygg efter händelsen. Foto: Colourbox
Kvinnan bor på ett boende i Kronobergs län. Foto: Colourbox

När den äldre kvinnan skulle få hjälp med sin morgontoalett uppmanade den manliga hemtjänstanställde henne plötsligt att hon skulle ta på hans kön. 

Senare på dagen brast det för kvinnan som berättade om händelsen för sin dotter. 

”Dottern berättar att kvinnan är mycket rädd för att den manliga personalen som utsatte henne ska komma tillbaka”, skriver kommunen i en rapport. 

Det var i början av november som besöket från hemtjänsten blev en mardröm för en äldre kvinna på ett boende i Kronobergs län. Under morgontoaletten bad den manlige hemtjänstanställde kvinnan plötsligt att hon skulle ta på hans kön. 

”Kvinnan blev rädd, upprörd och chockad och bad mannen gå ut och aldrig visa sig där igen”, skriver kommunen i sin egen utredning. 

Hemtjänstpersonalen hävdade då att det ”slagit slint i huvudet” på honom och att det aldrig skulle hända igen. 

”Mannen gick därifrån men återkom efter ett par timmar och bad kvinnan återigen att inte berätta om händelsen och var ångerfull. Kvinnan körde ut honom på nytt”, skriver kommunen. 

”Uppskattad och omtyckt”

Senare på dagen brast det för kvinnan som då berättade om händelsen för sin dotter. Även en annan personal från hemtjänsten fanns på plats vid tillfället. 

”Kvinnan som var chockad och rädd efter händelsen följde med sin dotter hem över natten eftersom hon inte ville vara själv”, skriver kommunen. 

En polisanmälan har gjorts och mannens vikariat avlutades omgående, enligt en lex Sarah-anmälan. Polisens utredning är ännu ej klar, men efter händelsen har kommunen internt utrett om de hade kunnat förutse vad som sedan hände. 

”Alla uttrycker att man inte på något vis har sett någon form av tecken till detta. Personalen har under sin anställning varit uppskattad och omtyckt både av arbetskamrater och av omsorgstagare”, skriver kommunen i sin utredning. 

Övergreppet har skapat en stark otrygghet hos den äldre kvinnan. 

”Dottern berättar att kvinnan är mycket rädd för att den manliga personalen som utsatte henne, ska komma tillbaka och vara arg för att hon har berättat om händelsen”, skriver kommunen. 

Ladda nr KvP:s nyhetsapp.