Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänsten lät person sitta i rullstol hela natten

Personen tvingades uträtta sina behov i en rullstol och sova i den efter att ha blivit bortglömd av hemtjänstens kvällspatrull.Foto: SHUTTERSTOCK
Sjöbo kommunen har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.Foto: Kvällsposten

En person i Sjöbo som har ett allvarligt funktionshinder övergavs och blev bortglömd av hemtjänstens kvällspatrull efter att de fått ett akut larm.

Kvällspatrullen var där för att hjälpa personen att komma till sin säng.

Istället tvingades personen sitta i sin rullstol hela natten och upptäcktes först på morgonen.

Kvällspatrullen hade kommit till personen vid 21-tiden i början av september för att hjälpa denne ur rullstolen och till sin säng. Enligt rutinerna var man två personer som kommit dit. Men innan de hunnit börja hjälpa personen fick de vad Sjöbo kommun beskriver som ett akut larm att en annan person behövde omedelbar hjälp.

Efter att ha åkt på larmet och hjälpt den personen glömde de två som tillhörde kvällspatrullen bort den som de egentligen skulle ha bistått först.

Allvarligt missförhållande

Kvällspatrullen åkte i stället vidare till nästa uppdrag. Ingen av dem kom ihåg att den satt en hjälplös person kvar i sin rullstol, utan möjlighet att kalla på hjälp. I en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver Eva Gustafsson, chef för vård och omsorg i Sjöbo kommun att personen troligen drabbats av ”allmänt obehag och känsla av vanmakt”.

– Utredningen är ännu inte klar och intervjuerna med medarbetarna pågår. Vi vet ännu inte exakt vad som hänt och hur, säger Eva Gustafsson.

Först dagen efter, på morgonen, när nästa hemtjänstpersonal kom till adressen upptäcktes att personen tvingats sitta i en rullstol hela natten och sova i den och även uträtta sina behov i rullstolen, enligt den anmälan som skickats till IVO.

I sin anmälan till IVO skriver förvaltningschefen att händelsen riskerar att klassas som ett allvarligt missförhållande.

Förening som hyllar terror får storbidrag – av staten 

Terrorforskaren: ”Bankomat för oseriösa aktörer”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!