Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänsten lät Irma, 97, äta mögligt bröd

Den här smörgåsen åt 97-åriga Irma, utan att hemtjänstpersonalen stoppade henne.Foto: PRIVAT
Jenny Hillerström, barnbarn till Irma, säger att hon inte längre har något förtroende för Gertrud Care Ab.Foto: PRIVAT
Jonas Hillerström är kritisk till företaget Gertrud Care efter upptäckten.Foto: PRIVAT
"Brödet var så mögligt att det vände sig i magen", säger Irmas barnbarn Jenny Hillerström.Foto: PRIVAT
Enligt hemtjänstföretaget Gertrud Care Ab kan inte personalen slänga kundernas tillhörigheter – inte ens om det är mögligt bröd.Foto: PRIVAT

97-åriga Irma har dålig syn och märkte inte att hon åt en smörgås täckt av mögel.

Hemtjänstpersonalen satt bredvid utan att ingripa.

– Det finns inga förklaringar till detta, jag blev så arg att jag gick ut ur rummet för att inte göra någonting dumt, säger Jonas Hillerström, anhörig.

97-åriga Irma, bosatt i Karlskrona, skulle på ett dop tillsammans med sina barnbarn under söndagsförmiddagen.

Vid niotiden, innan dopet, satt hon och åt frukost.

– Jag gick upp för att hämta henne när jag ser smörgåsen som ligger på tallriken. Jag tittar förbluffad på smörgåsen och sen på hemtjänstpersonalen, säger Jonas Hillerström som är Irmas barnbarns exmake.

Brödet är täckt av mörka fläckar och grönt mögel.

– Jag säger att hon måste ta bort den från henne. Hon ser dåligt och hon är ju 97 år. Först blev jag chockad och ilskan kom senare, säger han.

Anmälde till polisen

Hemtjänstpersonalens svar är att vårdtagarna har rättigheter och att Irma själv ville äta brödet.

Efter dopet ringde Jonas Hillerström till hemtjänstens chef men bemöttes av oförstående.

– Jag sa att det här fungerar inte. Du får ta tag i det här och göra en Lex Sarah-anmälan eller någonting.

– Då fick jag en uppläxning, det är tydligen bara inom vården man gör Lex Sarah-anmälningar. Hon berättade att de höll på med socialtjänstelagar. Då slängde jag på luren.

Då polisanmälde Johan Hillerström händelsen.

– De var ganska intresserade och jag berättade hela storyn.

Gammal mjölk

När Jonas Hillerström letade igenom Irmas lägenhet visade det sig att mackan inte var den enda utgångna maten i lägenheten. Där fanns en kylkonserv med soppa som gick ut 2015 och ett paket röd mjölk som gick ut den tredje maj.

– Irma dricker mjölk varje morgon och då har hon ju fått rutten mjölk i kaffet i mer än en månad.

– Det är fem personer inne hos henne om dagen, det har varit jättemånga tillfällen när någon hade haft möjlighet eller kanske till och med skyldighet att slänga brödet. Man ser ju på en gång om det är mögel i påsen och kastar den. Om jag hade sett någon på gatan som ätit den så hade sagt till – det är ju farligt. Alla har väl hört att brödmögel är farligt.

Inget förtroende

Han berättar att han tänker på andra gamla som inte kan ställa krav själva.

– Alla Irmor har inte en obstinat Jonas Hillerström som ställer till ett litet helvete. Det är därför man vill att det ska bli en förändring. Det är ett jätteproblem, det är ingen jävel som tar hand om de gamla, de blir bara lämnade.

Irmas barnbarn, Jenny Hillerström, säger att hon inte längre har förtroende för Gertrud Care.

– Gertrud Care kommer inte längre att ha hand om farmor. Det här är inte första gången de gör bort sig ordentligt. Så mögligt som det brödet var hade personalen en skyldighet som medmänniska att stoppa henne från att äta det. Brödet var så mögligt att det vände sig i magen.

Självbestämmanderätt

Gertrud Weiselblad är vd på företaget Gertrud Care som ser till Irma. Personalen hjälper till med exempelvis duschning, tvätt och städning. Men de ordnar inte hennes frukost, påpekar Gertrud Weiselblad.

– Hon hade själv gjort sin smörgås. Och så säger personalen "du kan inte äta den där, för det är lite mögel där på kanten".

Enligt Gertrud Weiselblad ville Irma inte lyssna på personalen, utan fortsatte äta sin smörgås.

– Kunden är en person med otroligt hög integritet, du får inte göra något innan kunden har sagt att det är okej. Och det är det som är det svåra i sådana här situationer, var går gränsen för vad vi får göra och inte får göra? Socialtjänstlagen säger att vi ska ha vår egen självbestämmanderätt.

Rätt beslut

Enligt Gertrud Weiselblad är den bild som publicerats på Facebook arrangerad. Enligt den anställda har de grönmögliga brödbitarna lagts dit för bildens skull, det var inte dessa bitar som Irma satt och åt.

– Brödet fanns hemma hos henne, men det var inte så att hon åt den här gröna, möglade smörgåsen.

De anställda hjälper visserligen Irma att handla, men bara när hon själv vill det och ger personalen en handlingslista. Den anställda fattade rätt beslut i den aktuella situationen, säger Gertrud Weiselblad.

– Hon tog rätt beslut och försökte motivera, prata med henne och erbjöd sig att koka ägg eller göra i ordning någonting annat. Men kunden ville äta sin smörgås. Och hon gjorde en bedömning i den situationen som var rätt då. Sen i efterhand kan man ju alltid undra om det var rätt eller fel.

Informerade om möglet

Enligt socialtjänstlagen får inte hemtjänstpersonalen slänga något som tillhör vårdtagaren, utan dennes tillstånd. Gertrud Weiselblad understryker den självbestämmanderätten.

– Hon informerade Irma om att det var mögel på brödet och att hon inte kunde äta det. Vad skulle hon ha gjort?

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna.