Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstbedragare avslöjades av DNA

Den här bilden togs av polisens spanare den 6 april i Helsingborg efter kvinnorna misslyckats kom in hos en äldre kvinna, fem dagar senare greps de två kvinnorna.Foto: Polisen
Mannen som åtalats tillsammans med de tre kvnnorna är själv dömd för brott. Han misstänks ha kört kvinnorna hem till offren.Foto: Polisen

Två kvinnor har under loppet av några månader sökt upp ensamma kvinnor i 90-årsålder och låtsats komma från hemtjänsten.

Kvinnorna misstänks ha stulit smycken värda 73 000 kronor och kontanter för 12 870 kronor.

De greps på bar gärning inne hos en 96-årig rullstolsburen kvinna i Skåne.

Kvinnorna åtalades i dag vid Malmö tingsrätt tillsammans med en man och ytterligare en kvinna. De två huvudåtalade kvinnorna misstänks för fyra fall av grova stölder och fyra försök till grov stöld. En av kvinnorna åtalas för en femte grov stöld hos en åldrig kvinna.

Offren är kvinnor i 90-årsåldern och bosatta i på flera orter i Skåne bland annat i Helsingborg och Kävlinge.

Metoden har varit likadan i samtliga fall, enligt förundersökningen. Kvinnorna har utgett sig komma från hemtjänst och varit påstridiga.

Klämde och tryckte

En 96-årig rullstolsburen kvinna i Skåne blev hårt ansatt den 11 april i år av en av de åtalade kvinnorna. Den 96-åriga kvinnan satt i sin rullstol medan kvinnan klämde och tryckte på hennes kropp.

Efteråt upptäckte den svårt chockade och skärrade kvinnan att hon blivit av med smycken till ett uppskattat värde av 20 700 kronor.

Men vid det här tillfället hade polisen spaning på de två åtalade kvinnorna och en man som också är misstänkt för inblandning. De två kvinnorna och mannen greps direkt efteråt liksom mannen.

 

LÄS MER: Blocketbedragare "sålde" dyra telefoner – lurades 

 

Polisens utredare har i efterhand kunnat knyta de tre som misstänkta för en rad liknande brott mot åldriga, ensamma, kvinnor i Skåne.

I ett fall är bevisningen stark. En av de åtalade kvinnorna var hemma hos en 94-årig ensamstående kvinna i Skåne i januari i år. Kvinnan tog sig med orden:

– Vi skulle bara titta på dina ögon - vi är frånhemtjänsten, enligt polisens förhör med den åldriga kvinnan.

Väl inne låtsades den åtalade kvinnan undersöka den 94-åriga kvinnans ögon och fick henne att sätta sig i en stol. Efteråt insåg den 94-åriga kvinnan att det hela var märkligt. 

DNA-bevis i mössa

Hon hade bland hört hur någon rev i hennes byrålådor. När hon undersökte en väska där hon förvarade 6 000 kronor fann hon att pengarna var borta, liksom en värdefull klocka.

Kvar fanns dock en stickad mössa som låg bredvid väskan där pengarna förvarats. I mössam fanns hårstrån som efter DNA-undersökningen visade sig ha använts av en av de åtalade kvinnorna.

 

LÄS MER: Polisens uppmaning: "Du kanske ska sluta med det?"

 

Kammaråklagare Sigrid Stengel beskriver i de åtalades brottslighet som "särskilt hänsynslös" eftersom offren är äldre och skyddslösa personer.

Misstänksamhet bland äldre mot personer som utger sig komma från hemtjänsten är samtidigt påtaglig. I några fall vägrade de tilltänkta offren att släppa in kvinnorna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!