Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemtjänstanställda gick på fest på arbetstid – sparkas

Hemtjänstpersonalen skulle hjälpa äldre och sjuka med mat. hygien och andra åtgärder. Foto: Shutterstock
Den aktuella lördagen valde de fyra undersköterskorna att slarva med sina uppgifter för att hinna gå på en fest. Foto: COLOURBOX

Fyra undersköterskor inom hemtjänsten i Eslövs kommun valde att gå på fest i stället för att göra sitt jobb. Nu har de fått sparken.

Brukarna blev lidande. En fick gå med samma inkontinensskydd i tolv timmar, trots att hans fru larmade sju gånger. En annan fick sin dialys utförd på halva tiden.

Flera av undersköterskorna hade varit anställda inom kommunen i många år.

På lördagskvällen den 4 maj arbetade de kvällspass – men var samtidigt bjudna till en fest. De valde då att slarva undan sina arbetsuppgifter för att bli klara tidigare.

De kortade ner besöken hemma hos äldre och sjuka med hjälpbehov och lät även bli att svara på larm.

En drabbad man fick bära samma inkontinensskydd i tolv timmar innan han äntligen fick sin hjälp. Då hade hans fru larmat sju gånger.

Dialysen kortades till hälften

En annan brukare som skulle ha fått hjälp med sin mat lämnades i sticket.

En tredje skulle få assistans med sin dialys i hemmet. Den proceduren tar normalt 30 minuter men klarades nu av på 18.

Dialysen ”har inte utförts på ett korrekt och medicinskt säkert sätt”, bedömer arbetsledningen i Eslövs kommun som har gjort en lex Sarah-anmälan.

Arbetsgivaren reagerade kraftfullt när misskötseln blev känd och inledde en arbetsrättslig utredning. De fyra togs omedelbart ur tjänst.

Alla fyra stängdes av direkt

– De stängdes av från måndagen den 6 maj i samband med att vi hade fått kännedom om händelserna, säger verksamhetschefen Anna Friberg.

– Vi har ju fått prioritera om väldigt mycket nu för alla som är inblandade. Brukarna har inte fått någon särskild information om det här. Våra medarbetare har fått information.

Den 29 maj varslades alla de fyra avstängda om avsked. Efter fackliga förhandlingar tilläts en av dem säga upp sig själv men de tre andra har nu avskedats.

Verksamheten organiseras om

Hemtjänsten i Eslöv organiseras samtidigt om. Kvällspassen ses över, gamla arbetsgrupper bryts upp och medarbetarna ska hädanefter rotera på dag och kväll.

Enligt ansvariga inom Eslövs kommun ska skolket inte ha inneburit några allvarligare konsekvenser för de drabbade.

Dock har en av dem nu obehagskänslor på kvällarna. Och hustrun som slog larm om sin man säger att hon fick panik när ingen svarade.