Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstanställd gick till jobbet covid-sjuk – åtalas

Ingen av de äldre ska ha smittats av den anställda.
Foto: BILDBYRÅN
Kvinnan jobbade under två dagar efter att hon tagit testet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En timanställd inom hemtjänsten i Karlskrona gick till jobbet i väntan på svar från ett covid-test.

Där träffade hon elva kolleger och 16 boende i riskgrupp – som utsattes för ”livsfara eller fara för allvarlig sjukdom”, enligt åklagaren. Kvinnan åtalas nu för brott. 

När den hemtjänstanställda kvinnan tog testet en fredag i januari hade hon varit förkyld en längre tid med bland annat heshet och rethosta som symptom. Hon hade testat sig flera gånger tidigare – och då fått negativt provsvar.

I väntan på att få svar ännu en gång gick hon till jobbet inom hemtjänsten i Karlskrona. Hon jobbade hela lördagen och halva söndagen. När hon fick svar på söndagen – som visade positivt för covid-19 – meddelade hon arbetsgivaren och gick hem.

Men vid det laget hade hon redan hunnit träffa totalt 18 omsorgstagare inom arbetet, varav 16 var personer som tillhör en riskgrupp. Dessutom var hon i kontakt med elva kolleger på jobbet.

Ingen ska ha smittats

Den anställda åtalas nu vid Blekinge tingsrätt för framkallande av fara för annan, då hon enligt åklagare Malin Rydell Almroth utsatte alla hon träffat för ”livsfara eller fara för allvarlig sjukdom genom att gå till sitt arbete inom hemtjänsten”.

Kvinnan själv nekar till brott och säger att hon inte hade gått till jobbet om det inte vore för att hennes chef tjatat på henne, något som chefen i sin tur förnekar att hon gjort.

Ingen av personerna hon kom i kontakt med ska ha blivit smittad, uppger den åtalade kvinnan, som inte längre jobbar kvar inom hemtjänsten. 

FLER NYHETER: Skåne vill att yngre ska få välja Astras vaccin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!