Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemmasegern ger Gudrun tröst

Gudrun Schymans FI var aldrig nära att ta sig in i riksdagen – men i Simrishamn tar man plats i kommunen efter att partiet fått 8,9 procent av rösterna. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Det gick inte hem i riksdagen, men däremot i Simrishamn.
Gudrun Schyman blir kommunalpolitiker för Feministiskt initiativ.
- Det ska bli mycket intressant, sa hon i natt till Kvällsposten.
Feministiskt initiativ gjorde ett mycket bra val på lokalplanet i Simrishamn och blir tredje största parti med 8,9 procent av rösterna.
-Vi får fyra mandat och jag tycker det ska bli väldigt roligt att arbeta politiskt på kommunal nivå, sa Gudrun Schyman direkt efter att hon kommit hem från partiets centrala valvaka i Stockholm.
Feministiskt initiativ lyckades inte ens att ta sig i närheten av att komma in i riksdagen, men Schyman var mycket nöjd med de lokala framgångarna.
- Det visar att vi går framåt, men det tar längre tid på riks-planet. Vi har ställt upp i ett antal landstings- och kommunalval och när alla röster är räknade är jag övertygad om att vi kommer att få bra resultat på flera ställen.
Varför tror du att det har gått så bra för Feministisk initiativ just i Simrishamn som är din hemmaplan?
- Det beror på missnöje med det nuvarande styret som varit slutet och gubbigt. Naturligtvis har det betydelse att jag är välkänd i Simrishamn och har stort förtroende där, men jag har inte personligen drivit valrörelsen där.

Inget heltidsjobb

Nu tänker hon ta en av de fyra platser i kommunfullmäktige i Simrishamn som partiet har fått.
- Men det är inget heltidsarbete och jag kommer att fortsätta resa runt och hålla föreläsningar.

Inte till vänster

På riksdagsplanet lovade Gudrun Schyman att Feministiskt initiativ skulle stödja de rödgröna, men några sådana löften ger hon inte i kommunalpolitiken.
- Vi ser till sakfrågorna och stödjer dem som har bäst förslag för ökad jämställdhet. Man kan inte placera oss på vänsterskalan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!