Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemlösa tvingas bort från härbärge efter nyårsafton

Stadsmissionens nattjour i Malmö slår igen dörrarna för sista gången på nyårsafton. Foto: Google Maps
Hemlösheten ökar i Malmö och i många andra delar av Sydsverige. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

På nyårsafton slår Stadsmissionen igen dörrarna för nattjouren i Malmö.

Samtidigt ökar hemlösheten – men den grupp som ökar mest drabbas hårdast av nedläggningen.

– Jag har svårt att se att alla som behöver får tak över huvudet. Det är det som oroar mig, säger Jenny Persson, vårdare på Stadsmissionen.

Det råder en tryckt stämning på Stadsmissionens nattjour inför natten till nyårsafton. Det är den sista natten som härbärget håller öppet för stadens hemlösa – efter 18 år som verksamhet.

– Gästerna är märkbart oroliga i kväll och det är vemodigt för personalen som inte kommer få jobba kvar efter så lång tid, säger Jenny Persson, vårdare på nattjouren.

Beslutet fattades av Stadsmissionen sedan Malmö stad valde att dra ned på antalet platser från 25 till 14. 

Dessutom medför de nya villkoren bland annat att endast personer med psykisk ohälsa och missbruksproblem får komma till nattjouren och att inga platser får erbjudas kvinnor.

– Det kommer att bli tuffare. Den gruppen människor som kommunen väljer att inte hjälpa är de som lider av så kallad strukturell hemlöshet. De får ingen hjälp, säger Jenny Persson.

Fler hemlösa senaste året

Samtidigt har hemlösheten i Malmö ökat lavinartat under det senaste året.

På tolv månader har exempelvis antalet hemlösa barn stigit med 26 procent och sammanlagt är runt 3300 personer bostadslösa, en rekordökning jämfört med tidigare år.

– Jag har svårt att se att alla som behöver får tak över huvudet. Det är det som oroar mig, säger Jenny Persson.

Jenny Persson har arbetat som vårdare på nattjouren i tio år, men är ändå den i personalen som har varit där kortast tid. Nu får de sex anställda se sig om efter nya uppdrag.

– Det känns absolut tungt, det är inte ett val som jag har gjort själv. Jag hade helst velat jobba kvar. Det är klart man får en nära relation till de som kommer hit, en del personer har varit här till och från sedan jag började.

Många har nekats sovplats

Uppdraget tas nu över av Förenade Care som öppnar ett boende för 14 personer i Malmö. För Stadsmissionen har det dock många nätter inte ens räckt med 25 platser, och man har fått neka hemlösa i dörren.

Marie Hendra, socialchef vid Skånes Stadsmission. Foto: PRESSBILD

– Ett kösystem med två medarbetare som ska gör en allt hårdare gallring i dörren är varken värdigt för deltagarna eller acceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt, sa socialchefen Marie Hendra på Stadsmissionen i ett pressmeddelande tidigare i höst.

– Vårt arbete bygger på relationer och på att deltagarna har ett stort förtroende för oss.