Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlösa protesterade utanför Stadshuset

På plats hoppas man att polisen ska få det svårt att transportera bort "kåkstaden" man har byggt.
Matzi Svensson är den drivande kraften bakom projektet. På plats är de han som peppar, jagar på och även delar bilder på sociala medier.
Trots kraftiga vindar och ett ihärdigt regn stannade många människor för att hjälpa till och prata med de som byggde.
Så här såg barackerna ut när de var färdigbyggda.
Med initiativet vill man få politiker att göra något åt de växande kåkstäderna i staden.

Malmös hemlösa har tröttnat på sin situation. Med hammare, spikar, lastpallar och presenning tog flera personer under lördagen saken i egna händer och byggde en "kåkstad" utanför Malmö Stadshus.

– Vi vill visa att vi är beredda att göra något, nu är det upp till politikerna, säger Matzi Svensson, den drivande kraften bakom projektet.

I regnet och snålblåsten trotsade ett dussintal personer vädrets makter för att ta tag i ett ömmande problem, bostadsbristen. Man hjälptes åt att bygga, organisera och dokumentera, och vid lunchtid stod "kåkstaden" stabilt.

– Vi har länge retat oss på att politikerna inte gör något åt att det växer kåkstäder på industritomter och i våra parker. Sedan kom vi på det här. Vanligtvis är de här 8-15, sedan åker de hem till sina villaområden medan vi som bor i stan får se på eländet, säger Matzi Svensson.

"Kan inte dra alla över en kant"

En av de som har tagit sig till Stadshuset för att hjälpa till är Pär. Han vet hur det känns att vara i det utsatta läge många hemlösa befinner sig i.

– Många anser att det är ens eget fel att man är hemlös. Men man kan inte dra alla över en kam, det är inget man vaknar och bestämmer sig för, det är process. Jag var hemlös i åtta år, säger han.

Enligt Malmö Stad finns det i dag mer än 1100 hemlösa personer i staden. Matzi Svensson tycker inte att frågan får tillräckligt stort utrymme, och menar framför allt att det inte görs tillräckligt för att hjälpa dem.

– Politikerna måste ju vakna och ta sitt ansvar! Det gör alla vi andra i samhället. Syftet med det här är att skapa debatt, och visa att vi är beredda att göra något. Nu är det upp till de med reell makt att göra något, säger han.

"Ska inte behöva bo i kåkstäder"

Anledningen till att man bygger "kåkstaden" tidigt på en lördag är enkel, enligt Matzi. Hade det varit måndag så hade polisen varit på plats inom fem minuter och rivit ner allt. Nu önskar han såväl politiker som polis välkomna på måndag.

– Förhoppningsvis vill några hemlösa bosätta sig här, då kommer bygget inte att försvinna lika lätt på måndag. Jag har själv varit i den här situationen, både som hemlös och missbrukare, men det har jag lagt bakom mig. Alla som bor i det här landet förtjänar ett värdigt liv och ett värdigt boende, man ska inte behöva bo i kåkstäder.