Här är lokalen som Värmestugan skulle få låna. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Här är lokalen som Värmestugan skulle få låna.  Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Hemlösa kan få bo i en byggnad utan väggar

Publicerad

HELSINGBORG. I flera månader har den ideella föreningen Värmestugan i Helsingborg sökt en lokal där hemlösa kan få värme, mat och vila och en chans att hålla sig rena.

För några dagar sedan hörde kommunen av sig.

- De erbjöd oss en landgång längst ut på piren. Jag trodde de skämtade, säger Birgitta Möller, eldsjäl hos Värmestugan.

Som i så många andra svenska städer ökar antalet hemlösa i Helsingborg. Värmestugan har funnits sedan våren 2012 och gör vad den kan för att ge stöd på olika sätt till de behövande.

I början hade de 10-15 ideellt hjälparbetande tillgång till en lånad lokal, men det var för två månader bara. Sedan dess är man mer eller mindre husvill.

- Vi bjuder på smörgåsar och dryck varje kväll på Gustav Adolfs torg i Helsingborg och allt det förbereder vi i olika kök som man ger oss tillgång till en stund, säger Birgitta Möller.

"Bara blåst och kyla"

Letandet efter en fast lokal där den allt större gruppen hemlösa ska kunna komma in och få värme, särskilt under den kalla årstiden, har varit idogt sedan förra vintern.

- Vi har varit i kontakt med i princip alla som kan tänkas kunna hjälpa till. Men hos myndigheter och politiker bollar man frågan mellan sig, menar Birgitta Möller.

Så i förra veckan ringde en tjänsteman från Helsingborgs mark- och exploateringskontoret, MEX, och sa att man kunde erbjuda en lokal.

I måndags träffade Birgitta Möller den kommunale tjänstemannen på den anvisade platsen - en övergiven landgång till de gamla färjorna längst ut på en av pirarna i stans hamn.

- Här finns ingenting utom ett tak och gallerväggar. Inget kök, ingen toalett eller dusch, ingen värme. Bara blåst och kyla. Det är förfärligt tragiskt att man föreslår ett sådant här ställe för människor i nöd, säger Birgitta Möller.

Frågan hänger i luften

Värmestugan är inte ute efter ett fullt möblerat hus där de hemlösa får sängar eller egna rum.

- Men de ska kunna tvätta sig, få lite mat och kunna sova i sina sovsäckar i ett varmt utrymme. För mig är det så självklart, säger Birgitta.

Eftersom tjänstemannen inte hade mandat att erbjuda någon annan lokal hänger frågan fortfarande i luften. Ansvarig Karin Sterte på MEX är bortrest, men sa i tisdags till Helsingborgs Dagblad:

- Jag hade uppfattningen att Värmestugan bara behövde ett ställe att vara på när de serverade kaffe och smörgåsar.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag