Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemlösa kan få bo i en byggnad utan väggar

Här är lokalen som Värmestugan skulle få låna. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

HELSINGBORG. I flera månader har den ideella föreningen Värmestugan i Helsingborg sökt en lokal där hemlösa kan få värme, mat och vila och en chans att hålla sig rena.

För några dagar sedan hörde kommunen av sig.

- De erbjöd oss en landgång längst ut på piren. Jag trodde de skämtade, säger Birgitta Möller, eldsjäl hos Värmestugan.

Som i så många andra svenska städer ökar antalet hemlösa i Helsingborg. Värmestugan har funnits sedan våren 2012 och gör vad den kan för att ge stöd på olika sätt till de behövande.

I början hade de 10-15 ideellt hjälparbetande tillgång till en lånad lokal, men det var för två månader bara. Sedan dess är man mer eller mindre husvill.

- Vi bjuder på smörgåsar och dryck varje kväll på Gustav Adolfs torg i Helsingborg och allt det förbereder vi i olika kök som man ger oss tillgång till en stund, säger Birgitta Möller.

"Bara blåst och kyla"

Letandet efter en fast lokal där den allt större gruppen hemlösa ska kunna komma in och få värme, särskilt under den kalla årstiden, har varit idogt sedan förra vintern.

- Vi har varit i kontakt med i princip alla som kan tänkas kunna hjälpa till. Men hos myndigheter och politiker bollar man frågan mellan sig, menar Birgitta Möller.

Så i förra veckan ringde en tjänsteman från Helsingborgs mark- och exploateringskontoret, MEX, och sa att man kunde erbjuda en lokal.

I måndags träffade Birgitta Möller den kommunale tjänstemannen på den anvisade platsen - en övergiven landgång till de gamla färjorna längst ut på en av pirarna i stans hamn.

- Här finns ingenting utom ett tak och gallerväggar. Inget kök, ingen toalett eller dusch, ingen värme. Bara blåst och kyla. Det är förfärligt tragiskt att man föreslår ett sådant här ställe för människor i nöd, säger Birgitta Möller.

Frågan hänger i luften

Värmestugan är inte ute efter ett fullt möblerat hus där de hemlösa får sängar eller egna rum.

- Men de ska kunna tvätta sig, få lite mat och kunna sova i sina sovsäckar i ett varmt utrymme. För mig är det så självklart, säger Birgitta.

Eftersom tjänstemannen inte hade mandat att erbjuda någon annan lokal hänger frågan fortfarande i luften. Ansvarig Karin Sterte på MEX är bortrest, men sa i tisdags till Helsingborgs Dagblad:

- Jag hade uppfattningen att Värmestugan bara behövde ett ställe att vara på när de serverade kaffe och smörgåsar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!