Hemlösa får inte sova – väcks av väktare

Några av de hemlösa EU-migranterna hade satt upp en banderoll i protest mot att de väcktes av väktare mitt i natten.

En grupp EU-migranter protesterade i natt mot att de inte får sova på golvet i Folkets hus i Sofielund i Malmö.

Enligt Malmö stad är lokalen inte lämpad som sovsal av brandsäkerhetsskäl.

Däremot tillåts de hemlösa att sitta upp och hålla sig vakna hela natten - vilket kontrolleras av inhyrda vakter.

-Det är en bisarr situation, säger Saskia Gullstrand i nätverket Solidaritet med EU-migranter

Bråket om sovplatserna i Folkets hus har pågått sedan i onsdags. Malmö stad förbjöd då EU-migranterna att sova på madrasser på golvet i Folkets hus. Många av dem sitter ute och tigger i kylan på dagarna och har uppskattat ett varmt och säkert ställe att vistas i på nätterna.

Inte lämplig som sovsal

Orsaken till förbudet är bland annat att nödutgångar riskerar att blockeras. Därför är kafélokalen inte lämplig som sovsal, hävdar räddningstjänsten. Ett inhyrt vaktbolag kontrollerar att ingen bryter mot reglerna, något som orsakat protester bland EU-migranterna.

-En brandingenjör var där och förklarade att ingen får ligga ner på golvet, eller ens sitta på en stol och sova. Ska man vara i lokalen på natten måste man sitta upp och hålla sig vaken, säger Saskia Gullstrand, aktiv i nätverket som stöttar EU-migranterna.

Klockan 03 natten mellan torsdag och fredag ska Malmö stads inhyrda väktare ha tänt ljuset i taket och väckt dem som låg och sov på golvet. De uppmanades då att sitta upp resten av natten. Tilltaget beskrivs som "ren terrorism" av en de hemlösa som befann sig i lokalen.

Hängde upp banderoll

Protesterna lät inte vänta på sig. På fredagskvällen hade några av de hemlösa EU-migranterna hängt upp en banderoll med texten "Vi vill sova" i lokalen. Då ringde vaktbolaget polisen som skickade en patrull och en brandingenjör till platsen. Efter en stunds samtal lämnade polisen utan att problemet lösts.

-Många är ledsna och besvikna över förbudet. De är jättetrötta efter att ha varit ute i kylan en hel dag. Nu är det vissa som väljer att gå tillbaka till tältlägren igen, uppger Saskia Gullstrand.

Mats Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänst Syd, bekräftar för Kvällsposten att man varit i Folkets hus och utfärdat förbud mot övernattning av brandsäkerhetsskäl.

-Men det är väl osäkert om det efterlevs, konstaterar han.

-Lokalerna är inte avsedda att sova i. Nu får Malmö stad lösa det här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!