Trefaldighetskyrkan utsattes i julas för skadegörelse. Nu har åtal väckts mot en hemlös man. Foto: STAFFAN SUNDÅSTrefaldighetskyrkan utsattes i julas för skadegörelse. Nu har åtal väckts mot en hemlös man. Foto: STAFFAN SUNDÅS
Trefaldighetskyrkan utsattes i julas för skadegörelse. Nu har åtal väckts mot en hemlös man. Foto: STAFFAN SUNDÅS
Orgelpiporna blev tillknycklade. Foto: STAFFAN SUNDÅSOrgelpiporna blev tillknycklade. Foto: STAFFAN SUNDÅS
Orgelpiporna blev tillknycklade. Foto: STAFFAN SUNDÅS

Hemlös man åtalas för vandalisering av kyrka

Publicerad

I julas vandaliserade en hemlös man Trefaldighetskyrkan i Karlskrona.

Kostnaden för skadorna uppgick till runt en halv miljon kronor.

Nu har åtal väckts mot mannen.

Händelsen inträffade natten till den 21 december förra året, vilket Kvällsposten tidigare har skrivit om. Efter att inbrottslarmet utlöstes i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona upptäcktes omfattande skador och några dagar efter händelsen grep polisen en 26-årig hemlös man som häktades. 

Mannen ska även tidigare ha uppfört sig störande i kyrkan, bland annat spelat hög musik och spytt ned altaret, skriver Sydöstran.

Hörde röster

Den aktuella natten utlöstes larmet flera gånger utan att väktarna som kom till platsen fann någonting. Mannen tros då ha gömt sig i predikstolen. 

Det har varit svårt att hålla sammanhängande förhör med mannen, men han har uppgett att han hade blivit riktigt arg för att han själv drack alkohol i kyrkan. Han hade sett män i mörka kostymer och hört röster som styrt honom till att riva allt.

Tillknycklade orgelpipor

Bland annat ska mannen ha haft sönder en orgel från 1800-talet, skadat en kristallkrona och stulit flera föremål. Orgelns pipor ska ha tillknycklats, dekorationen kastats ned på golvet och dessutom ska mannen ha tömt en brandsläckare i den. Kostnaden för skadorna uppgick till runt en halv miljon kronor.

Åtal har nu väckts mot mannen. Förutom för skadegörelsen även för hot och våld mot tjänsteman vid ett flertal tillfällen under fjolåret. Mannen erkänner skadegörelsen i kyrkan men förnekar övriga brott, skriver Sydöstran.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag