Polisrapport avslöjar Hells Angels grepp om Arlanda

Personal kopplas till mc-gäng, kriminella nätverk och radikaliserade grupper.
Foto: JONTE WENTZEL
Det finns ”anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk”, enligt en polisrapport som Expressen tagit del av.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns ”anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk”, enligt en polisrapport.

Underrättelserapporten ger en oroväckande bild av situationen på Arlanda, en flygplats som klassas som skyddsobjekt och som årligen tar emot 25 miljoner passagerare.

Personal har ”kriminellt leverne” och kopplas till mc-gäng, kriminella nätverk och radikaliserade grupper.

Enligt en färsk underrättelserapport arbetar ”flera individer med kriminella kopplingar” på strategiska positioner på Arlanda flygplats. 

Det handlar bland annat om flygplatskontrollanter i företag som gör säkerhetskontroller av resenärer och som röntgar bagage.

Detta är anmärkningsvärt, inte minst då flygplatskontrollanter har ett förordnande från Polismyndigheten”.

Enligt polisrapporten ingår ett antal flygplatsanställda i – eller kan kopplas till – flera kriminella nätverk.

Däribland: Märstanätverket, Husbynätverket, Hells Angels MC och nätverk Tyson. Flera utnyttjar sin funktion på flygplatsen för brottslig verksamhet.


Om avslöjandet

Enligt en hemlig underrättelserapport som reportern Federico Moreno tagit del av finns anmärkningsvärt många kopplingar mellan kriminella nätverk och personer som jobbar på strategiskt viktiga platser på Arlanda flygplats – skyddsobjektet med närmare 25 miljoner passagerare årligen.


Underrättelseenheten skriver om omfattande smuggling på Arlanda och att flygplatspersonal har dömts för att ha smugglat narkotika.


Påfallande många med kriminella kopplingar genomför säkerhetskontroller av resenärer och röntgar bagage, vilket enligt rapporten ökar risken för att föremål passerar mot betalning eller under tvång.


Ett företag med fullvärdiga medlemmar i Hells Angels och med en företrädare som gripits för att ha beställt 30 kilo kokain med flyg från Colombia har jobbat inne på landningsbanan.


Alla de nämnda nätverken ägnar sig åt narkotikasmuggling och grova våldsbrott, enligt polisen. Underrättelseinformation finns om omfattande smuggling och Tullverket har upptäckt lastare anställda på Arlanda som smugglat narkotika och som senare dömts för smugglingsbrott. 

Sårbar för terrorhot

Även passkontrollen får tummen ner i polisrapporten. Den beskrivs som otillräcklig. Kameraövervakningen underkänns också.

Polisen konstaterar att Arlanda är en plats som är sårbar för terrorhot.

Brist på löpande utbildning kan göra att riskindikationer på terrorresenärer eller människosmuggling inte används som ett operativt verktyg”.

Den säkerhetsprövning som görs angående personers lämplighet vid anställning på flygplatsen bedöms inte vara adekvat.

Kan låta föremål passera genom röntgen

Kartläggningen är gjord av polisens underrättelseenhet och bygger bland annat på intervjuer inom polisen och andra brottsbekämpande myndigheter.

Den hemligstämplade rapporten sändes den 3 september 2018 till flera chefer inom gränspolisen.

Innehållet visar bland annat att ett tiotal personer anställda vid ett företag som utför säkerhetskontroll på Arlanda flygplats antingen kan kopplas till kriminella nätverk, till individer med grov kriminell belastning eller själva förekommer i polisens register.

Två av dem fick sluta sin anställning under 2017, den ena uttryckligen på grund av säkerhetsskäl.

Enligt polisen kan dessa personer vara så kallade möjliggörare som i säkerhetskontrollen kan låta föremål passera obemärkt genom röntgen, antingen mot betalning eller under tvång.

Det finns exempel från Arlanda på hur kontantbärare åkt fast i säkerhetskontrollen eller har passerat med stora mängder kontanter, vilket kan indikera att möjliggörare funnits eller förväntats.

I rapporten beskrivs ett fall där en anställd utgör en del i ”mycket välorganiserad smuggling av gods i resväskor och paket”.

Hells Angels-medlemmar på landningsbanan

Personer som är fullvärdiga medlemmar i Hells Angels har haft tillgång till landningsbanan. De tillhör ett företag som enligt polisen ”kan sättas i samband med narkotikasmuggling” och vars företrädare nyligen greps för synnerligen grovt narkotikabrott ”efter att ha beställt 30 kilo kokain som smugglats från Colombia med flyg”.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ska lyfta frågan i riksdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna ska lyfta frågan i riksdagen

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att uppgifterna är mycket allvarliga och att han tänker lyfta ämnet i riksdagen.

– Vi kan inte ha grovt kriminella som arbetar på Sveriges största flygplats. Det finns risk för terrordåd, att vapen och narkotika smugglas in, säger han.

I höstas avslöjades att Sveriges gränskontroller fått svidande kritik i en Schengen-rapport. Och i januari kunde vi avslöja att personer som befinner sig i landet illegalt fick jobb på polisstationen i Arlanda.

I december rapporterade SvD att en passkontrollant på Arlanda gjort ett stort antal förbjudna slagningar i polisens spaningsregister och att hon bland annat gjort sökningar på två personer som senare mördades.


”Regeringen måste ta ett helhetsgrepp kring säkerheten”

– Det är extra bekymmersamt att detta inte är första gången vi hör att det slarvas med säkerheten på Arlanda. Jag förutsätter att de ansvariga är informerade och vidtar åtgärder. Ytterst är det regeringen som måste ta ett helhetsgrepp kring säkerheten, säger Johan Forssell.

Inrikesministern hänvisar till polisen – som inte kan kommentera

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Natali Sial svarar i ett sms att hon ”hänvisar till myndigheten för kommentar”. Sedan skickar hon en länk till en twittertråd där en polischef kritiserar en tidigare Kvällsposten-artikel, där gränspoliser larmar om att myndigheten kan infiltreras av kriminella.

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind säger att myndigheten inte kommenterar rapporten.

– Rapporten från underrättelseenheten omfattas av sekretess och därmed är det inget vi kommenterar.

Johan Forssell är kritisk till att inrikesministern hänvisar till polisen.

– Vi talar inte om vad som helst här, vi talar om säkerheten på vår största flygplats. Om det finns så stora säkerhetsproblem så måste en ansvarig minister kunna ge svar. Allt annat blir orimligt. 

Swedavia meddelar via presschefen Robert Pletzin att de avböjer att kommentera eftersom de inte läst rapporten.

– I nuläget kommenterar vi inte rapporten. 

Även Mikael Dambergs pressekreterare har på onsdagskvällen återigen meddelat att inrikesministern inte vill svara. 


Tidigare avslöjanden

17 september 2018 avslöjade Federico Moreno att en hemlig Schengen-rapport underkände svenska gränskontroller, främst Arlandas.


26 september 2018, efter att ha pratat med oss avsattes en gränspolis från sina uppgifter som huvudskyddsombud på Gränspolisenheten Region Stockholm. Flera veckor senare ogiltigförklarades beslutet, som sågs som en direkt reprimand för att polisen pratat offentligt om den allvarliga situation som råder.


17 januari 2019 avslöjade vi att personer som befinner sig i landet illegalt fått jobb på Arlanda och kunnat röra sig fritt innanför flygplatsens säkerhetskontroller.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!