Hemliga nätverket hjälper flyktingarna

Hundratals flyktingar har vandrat på den danska motorvägen senaste dagarna. Flera av dem har som mål att nå Sverige.
Foto: Christian Örnberg
Bwalya Sørensen från föreningen Grandparents For Asylum hjälper migranterna och flyktingarna i Danmark.
Foto: Jens Christian
Ditte Bloch Noer (tvåa från höger) med syriska flyktingar från Homs, när de just nått Malmö.
Foto: Privat
Dansk polis i Rödby i går.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

KÖPENHAMN. Ett hemligt nätverk av aktivister hjälper flyktingarna att ta sig till Sverige.

I natt fortsatte de hemliga transporterna över Öresundsbron.

– Jag åker gärna in i fängelse om det är nödvändigt - det är värt det efter att ha sett hur mycket hjälpen betyder för dem, säger Ditte Bloch Noer, 28, som körde fem syrier till Malmö i går morse.

Allt fler danskar har under senaste dagarna börjat använda sig av civil olydnad. Trots att de danska myndigheterna sagt att det är olagligt att hjälpa flyktingar att ta sig in eller ut ur landet, är det många som gör just det.

Under tisdag kväll hölls ett aktionsmöte på innergården vid hjälporganisationen Mellemfolkeligt Samvirke i Köpenhamn. Bland de 500-600 aktivisterna fanns representanter för politiska partier, ideella föreningar, religiösa samfund och vanliga invånare som känner att de vill göra något. Studenten Ditte Bloch Noer blev över en natt "flyktingsmugglare" och är en av initiativtagarna bakom det här mötet.

– Vi var 50 bilar som åkte till Rödby i måndags för att hjälpa till med transport, kläder, mat och mediciner. Men få av oss kunde göra något, för polisen hade hunnit hämta upp alla flyktingar, säger hon.

På Malmö centralstation trängs kartonger fyllda med frukt, mat och kläder, mobilladdare och mediciner till flyktingarna.
Foto: Jens Christian

Stort danskt engagemang

I stället upptäckte de vilket stort engagemang som finns i Danmark. Tidigt i går morse fick hon ett samtal. Ville hon köra fem syriska flyktingar, tre vuxna och två barn, till Malmö?

Hon tvekade inte.

När bilen passerat den svenska gränsen på Öresundsbron, kunde hon se lättnaden i deras ögon.

– Pappan berättade hur deras båt gått sönder och hur han hållit sina två barn över ytan i två timmar. Om jag kan hjälpa dem genom deras sista halvtimme på den här fruktansvärda och farliga resan, så gör jag gärna det.

Kvällen före var det frivilliga från norska vänstern tog en syrisk flykting på en segelbåt över till Malmö.

– Vi vill uppmana fler att hjälpa, säger Mimoza Murati, 21, från danska vänsterns ungdomsförbund, Social Youth Front, som tillsammans med partiets riksdagskandidat Annika Holm Nielsen deltog i aktionen.

– Min moraliska kompass är inte lagen, säger Murati.

Fem har gripits

Fem personer har gripits misstänkta för människosmuggling. Därför är en 31-årig lärare inte lika öppen med sin identitet. Under natten har hon kört skytteltrafik över Öresundsbron från 19 på måndagskvällen till 04 på tisdag morgon. Det har blivit fyra resor med totalt 20 flyktingar.

– Eller 21, om man ska räkna bebisen som föds om en månad. En kvinna var gravid i åttonde månaden, säger hon.

Mimoza Murati.
Foto: Jens Christian

Flyktingarna söks upp när de driver i städerna, väntar på tåg eller bussar. De frivilliga försöker hinna före poliserna.

– Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till dansk gräns, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Färre lyckas ta sig in i landet oupptäckta under gårdagen. Danmark har skärpt bevakningen av gränserna och i Tyskland har tåg mot Danmark stoppats för att genomföra passkontroller, vilket är ytterst ovanligt. De som hjälper med transporterna vet om riskerna.

– Jag är jävligt rädd, men jag gör det här för att jag vet att de som kommer har riskerat så mycket mer än vad jag gör. Om jag tvingades överge allt och fly så önskar jag att någon tog risker för mig också, säger läraren.

Det är Danmarks stränga flyktingpolitik som skapat situationen, anser många vi träffar.

– Om politiken inte tar ansvar för människor i nöd, då är det nödvändigt med civil olydnad. Som människa måste man göra det som är rätt, säger läraren.

Frivilliga samlades i går

Sent i natt samlades många frivilliga danskar på centralstationen i Köpenhamn. De hade skrivit "Welcome to Denmark på lappar. Några stod vid säckar med kläder, vatten och mat. En halvtimme tidigare upptäckte de två män från Syrien. De fördes diskret åt sidan för att ordna skjuts till Malmö. Båda hade redan registrerats i Danmark.

– Mot sin vilja, säger Bwalya Sørensen irriterat.

Hon är från föreningen Grandparents For Asylum som hjälper migranterna och flyktingarna. Hon har precis fått veta att tyska fotbollsklubbar kommer att börja stå på tågperrongerna med skyltar där information finns på flera språk.

Flyktingarnas väg till Danmark

14 gripna för människosmuggling

Den senaste veckan har fjorton personer gripits misstänkta för människosmuggling av Malmöpolisen. I några fall har de misstänkta hävdat att de vill göra en hjälpinsats.

1 150 asylsökande har nått Danmark

Sedan i söndags räknar dansk polis med att drygt 1 150 asylsökande kommit till landet. Cirka 300 av dem är borta. Danska myndigheter vet inte var de har tagit vägen.

Få försöker ta sig till Sverige

Danmark har skärpt kontrollen vid gränserna. Bara en liten andel av de tiotusentals flyktingar som kommer till Tyskland försöker nu ta sig via Danmark till Sverige.

Tåg mot Danmark stoppas i Tyskland

Tåg med flyktingar på väg mot Danmark har stoppats i Tyskland, som har infört passkontroll. Det strider mot en av EU:s grundprinciper om fri rörlighet inom EU. Det innebär att EU-medborgare har rätt att resa inom EU och därför har man tagit bort bestämmelsen om gränskontroller mellan länderna i Schengen. Polisen kan dock fortfarande genomföra inre utlänningskontroll där personen ska visa pass eller ID-kort.

Polisen omringade idrottshall

I natt bildade dansk polis en kedja som omringade en idrottshall i Rödby, Danmark, där 350 nyanlända flyktingar förvaras. Drygt 300 människor har kommit dit för att hjälpa till med kläder och mat, men man släpps inte fram.

– Om de inte vill söka asyl i Danmark måste de veta om andra vägar till Sverige och Norge, säger Bwalya Sørensen.

Annars kan Dublinförordningen göra hela deras helvetesresa meningslös, enligt henne. Om de får avslag på asylansökan i Danmark kan nästa EU-land också vägra asyl av den anledningen. Bwalya Sørensen menar att lösningen är enkel: Polisen ska låta flyktingarna passera, inte jaga dem.

– Hur har man tid att jaga oskyldiga människor som vill lämna landet?

Trots landets politik, känner hon hopp för framtiden.

– Titta bara hur många som kommit hit frivilligt i kväll. Jag träffar vänligt folk varje dag. Jag älskar det här landet, även om en del människor är knäppa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!