Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga lönnfacken döljer smugglarnas automatvapen

Det var vid en tullkontroll på Lernacken som vapensmugglingen avslöjades. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
13 skjutvapen, ljuddämpare och skarp ammunition hittades dolt i bilen som rullade in i Sverige via Öresundsbron. Foto: Tullverket
Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region Syd, berättar om polisens kamp mot det grova våldet och gärningsmännens tillgång till vapen. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Insmugglade vapen används på gatorna i våldsamma konfrontationer mellan kriminella.

Nyligen dömdes två män för att ha försökt smuggla in 13 skjutvapen som dolts i ett hemligt utrymme i bilen.

– Varje vapen på gatorna är ett för mycket, säger Ewa-Gun Westford vid Malmöpolisen.

Sent på eftermiddagen den sjätte december förra året kom de två männen från Serbien i en vit Citroën C3 till tullfiltret på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron. 

Fordonet togs ut för fördjupad kontroll i tullens särskilt utrustade garage och de två männen togs åt sidan. Under kontrollen markerade en hund vid bakändan på bilen och via en minikamera som fördes in i balken framför bakhjulen gjorde tullen ett stort vapenbeslag.

Smugglarna gömde de 13 skjutvapnen i trösklarna på sidan om bilen. För att komma åt vapnen var tullen tvungen att montera av däcken. Foto: Tullverket

I ett manipulerat lönnutrymme på var sida om fordonet hittades 13 skjutvapen varav fyra automatkarbiner, en kpist och åtta pistoler samt skarp ammunition.

Smugglarna följdes av spanare

Fyndet avslöjades aldrig för smugglarna. De vapen som togs ut placerades återigen i bilens lönnutrymme och efter beslut av åklagare fick männen åka vidare i en så kallad kontrollerad leverans.

Männens färd gick upp genom landet mot Stockholm. Resan följdes minutiöst av tullkriminalens spanare till en hamburgerrestaurang i Solna norr om huvudstaden. 

Efter fyndet stoppade tullen tillbaka vapnen i lönnutrymmet för att kunna följa leveransen till mottagaren. Lönnutrymmet beskrivs som professionellt utfört och tros ha tagit omkring tio timmar att iordningställa, enligt en expert. Foto: Tullverket

När ytterligare en person anslöt till smugglarna slog polisen till och grep männen.

För polisens utredare av grova brott är samtliga fynd av illegala vapen mycket viktiga. Inte minst för att stoppa våldsutvecklingen.

Fem ihjälskjutna

Sedan midsommarveckan har fem män mördats med skjutvapen i Malmö. Tre stycken sköts ihjäl på öppen gata mitt i stan, en fjärde sköts till döds på nära håll i stadsdelen Lindängen ett par dagar senare och ytterligare några dagar senare sköts en femte man ihjäl i samband med en skottlossning på Nydala.

Ytterligare minst fem personer har skottskadats i samband med dåden.

– Det finns alldeles för många vapen ute på gatorna, och de är alldeles för lättillgängliga, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Morden och mordförsöken utreds var för sig men polisen tittar även på dem i ett perspektiv av att de hänger samman, inte minst genom att samtliga döda, och även flera misstänkta, kopplas till varandra genom att de figurerat i grovt kriminella sammanhang. Några har stått under särskild uppsikt av polisen.

 

LÄS MER: Bröderna mördades i trippelmordet

 

Mördarjakten pågår på bred front. Flera personer har hämtats in förhör, andra har gripits och senare häktats vid domstol misstänkta för inblandning i dåden.

Flera av tillslagen mot misstänkta har utförts i samband med polisens regionala insatsstyrka. Bland annat slog insatsstyrkan till mot en bil i Lund efter mordet på Nydala. Flera personer frihetsberövades av poliser med maskering och förstärkningsvapen. 

I andra fall har de kallats in för att vara med när adresser ska kontrolleras i jakt på misstänkta eller vid larm om att personer har synts med vapen.

– Vi har en regional insatsstyrka och då ska vi använda dem och den kompetens som finns där. De finns beredda 24 timmar om dygnet, året om, säger Ewa-Gun Westford.

Militära vapen smugglas via Malmö

Polisens utredningar kring våldsvågen omgärdas av stenhård sekretess och bara det som måste offentliggöras kring frihetsberövanden har meddelats.

– Vi jobbar brett och utan att låsa oss vid något, säger Ewa-Gun Westford.

Av de tre männen som greps misstänkta för vapensmugglingen i december dömdes två stycken i slutet av juni.

En av dem fälldes för grov smuggling och dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Hans kamrat dömdes till två års fängelse för medhjälp till samma brott.

Den tredje friades eftersom bevisningen inte var stark nog i hans fall.

Vapnen beskrivs i domen från Malmö tingsrätt som ”mycket potenta militära vapen” och utan ”lagligt användningsområde för privatpersoner”.

Den här pistolen, med tillhörande magasin och skarp ammunition, hittades gömd i bilen. Samtliga vapen i beslaget har provskjutits och fungerar utan anmärkning. Foto: Tullverket

Att tullen dessutom hittade en ljuddämpare som passar till två av automatkarbinerna gör att vapnen blir ”potentiellt ännu farligare”, skriver domstolen.

Vad vapnen som avslöjades i december var tänkta att användas till är inte klarlagt i utredningen. Men ursprunget av skjutvapnen är i flera fall från forna Jugoslavien, en stor marknad för illegala vapen i den undre världen i hela Europa.

Vapen provskjuts

Vägarna in i Sverige för de illegala vapnen går ofta via Sydsverige. Flest beslag gör tullen i anslutning till Öresundsbron.

– Vi gör förstås även kontroller på olika paketterminaler och vid färjelälägen, säger Lars Bäckström, chef vid gränsskyddet på tullen i Sydsverige.

Beslaget i december räknas som större, men inte som ett av de största historiskt sett. Enligt Lars Bäckström görs ett par vapenbeslag varje månad.

Många av de beslag som sker görs vid Lernacken. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hur många smugglingar som lyckas går förstås inte att svara på.

– Men vi påstår att det inte väller in vapen i den omfattning som i bland görs gällande. Hade det varit så hade vi gjort fler beslag, säger han.

Det finns ingen uppskattning av hur många illegala vapen som i dag cirkulerar på gatorna. Efter att ha använts i ett våldsdåd gör sig gärningsmannen ofta av med skjutvapnet, antingen göms det undan eller förstörs, eller omsätts det bland andra kriminella.

Beslagtagna vapen provskjuts rutinmässigt för att kontrolleras mot tidigare dåd.

Våldsvågen i Malmö

Några av de senaste blodiga dåden i Malmö:

Måndag 18 juni: Mitt i stan, på Drottninggatan, och bara 100 meter från polishuset, öppnar en eller flera gärningsmän eld mot en grupp unga män utanför ett internetcafé. Tre av dem, 19, 27 och 29 år gamla, skjuts ihjäl.

Ytterligare tre personer skadas.

Mördarna misstänks ha använt automatvapen.

 

Torsdag 21 juni: Vid 22-tiden på kvällen utbryter skottlossning på Lindängsplan. En 24-årig man dör av de skador han ådragit sig.

Polisen sökte inledningsvis efter två mörkklädda män som synts lämna platsen på en moped eller motorcykel.

 

Lördag 23 juni: En 19-årig man söker själv vård på akuten. Där upptäcker personalen att han har blivit skjuten i ryggen men räddats av sin skyddsväst.

Han klarar sig utan fysiska skador.

Tonåringen besköts även förra året och räddades också då av sin skottsäkra väst.

 

Tisdag 3 juli: Vid 01-tiden på natten larmas polisen till Nydalaparken efter uppgifter om skottlossning. En man i 20-årsåldern hittas skjuten. Han förs med lindriga skador till sjukhus.

 

Tisdag 3 juli: Strax efter klockan 15 ringer flera vittnen om en ny skottlossning i Nydalaparken. Två män påträffas med skottskador. En av dem avlider, den andre skadas allvarligt.