Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga filmerna kan fälla fakturamaffian

Bluffligan. 118 108:s 21-årige vd, längst till höger, och hans kumpaner fångades på bild av polisens spanare när de var på väg från sitt kontor i Helsingborg. I går startade rättegången mot männen om.

MALMÖ. Den misstänkte 21-årige huvudmannen i fakturamaffian gjorde ett misstag som kan få honom fälld.

Han hjälpte polisen hitta de hemliga filmerna som avslöjar honom själv, enligt åklagarna.

Inte ens polisens egna IT-experter hade upptäckt filmerna.

Detta har hänt: Misstänks ha lurat 1 000 personer

Januari 2013

Polisen slår till mot 118 108.com. Vid razzian görs ett stort antal beslag både i Helsingborg och på andra ställen. Totalt hörs cirka 1 000 män och kvinnor som utsatts för bedrägerier, bland annat en cancersjuk kvinna. Offren är främst äldre personer.

Oktober 2013

Tre huvudmän och 19 säljare åtalas för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. När rättegången inleds sitter 22 åtalade och lika många advokater i en nästan fullsatt sal. I åtalet ingår även grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Samtliga nekar. Huvudmännen skyller på en man som polisen inte lyckats hitta och som inte finns i några register.

Januari 2014: Förklaras jäviga

Domaren och nämndsledamöterna blir förklarade som jäviga. Hela rättegången måste tas om. Domaren anmäls också till Statens ansvarsnämnd.

10 februari: Rättegång

Rättegången startar om. Åklagarna Anna Palmqvist och Bo Albrektsson lägger samtidigt fram ny bevisning i form av den första av flera filmer.

Historien om filmen och en mängd andra filmer som oväntat blivit till åklagarnas ammunition i en den segdragna rättegången är märklig och minst sagt udda.

Inte minst för att det är den häktade 21-åringen som hjälpt polisen få fram filmerna.

- Han hade fått låna en så kallad delgivningsdator med förundersökningsmaterial. När polisen tog tillbaka datorn för att radera några filer upptäckte de en mapp med en mängd filmer, säger kammaråklagare Bo Albrektsson som driver åtalet tillsammans med kammaråklagare Anna Palmqvist.

De något överraskade poliserna tittade på filmerna och insåg att det var nytt bevismaterial som myndighetens egna IT-experter missat.

Bo Albrektsson har själv undrat varför 21-åringen inte raderade filmerna.

Filmerna visar hur det egentligen fungerat på företaget 118 108 och dess kontor i Helsingborg. Så uppfattar i varje fall åklagarna filmerna.

- Vi kan till exempel se hur de suttit och tittat på ett annat företags hemsida när de ringt upp personer som de påstått var kunder hos 118 108, säger Bo Albrektsson.

- De borde ju ha tittat på sin egen hemsida när de ringde sina egna kunder.

Sålde annonser som inte fanns

Det är också en av poängerna i åklagarnas åtal - att 118 108 sålt luft genom att ta betalt för internetannonser och företagspresentationer som aldrig funnits i verkligheten.

De har med andra ord inte haft några egna kunder, enligt åklagarna.

21-åringen har hela tiden, precis som de övriga åtalade nekat till brott. Han har bland annat skyllt på en viss namngiven person och sagt att denne egentligen varit chef.

Men den personen har polisen inte kunnat hitta, inte ens på den pizzeria där han påståtts vara stamkund. Mannen finns inte heller i några register.

I går spelade åklagarna upp den första filmen i tingsrätten när mastodonträttegången startade om i Malmö tingsrätt.

Men det kommer att visas fler.

- Det finns en hel del att visa, säger Bo Albrektsson som verkar ganska belåten med hur saker och ting utvecklats.

Försvararna överraskades

Men det är inte bara åklagarna och poliserna som överraskats av de nya filmbevisen.

Samtliga försvarare var i förra veckan kallade till ett möte på tingsrätten. Mötet handlade egentligen om praktiska frågor kring nystarten av rättegången som i går började om från början.

Mot slutet av mötet berättade en av åklagarna att det nu fanns en mängd helt nya bevis mot flera av de misstänkta.