Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemlig omröstning kan fälla sossarna i Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) riskerar att förlora rollen som kommunstyrelsens ordförande. Valet avgörs genom en hemlig omröstning. Foto: JENS OHLSSON / SAP MALMÖ
Troligen ställs sossarnas kandidat mot moderaten Torbjörn Tegnhammar, som kan vinna striden om han får stöd av SD. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En hemlig omröstning är det som avgör Malmös politiska framtid.

En enda röst kan försätta staden i ett politiskt kaos, skriver Sydsvenskan.

Och Sverigedemokraterna får en avgörande roll i spelet om makten.

– Om vi står och väljer mellan ett maktskifte och att få politiskt inflytande så är maktskifte prio ett, säger Magnus Olsson (SD).

Samtliga röster är räknade och mandaten har fördelats. Allt ska kontrollräknas en sista gång, men det mesta tyder på att väljarna har gett det rödgröna blocket 30 av kommunfullmäktiges 61 stolar, alliansen får 20 och Sverigedemokraterna 11. Det betyder att de borgerliga partierna kan ta över makten i Malmö efter 24 år av Socialdemokratiskt styre – om de är beredda att ta hjälp av Sverigedemokraterna. 

Den 15 oktober sammanträder kommunfullmäktige i Rådhuset för första gången efter valet. Då avgörs vem som ska få rollen som kommunstyrelsens ordförande, den enskilda personen med störst makt i kommunen. 

Hemlig omröstning kan fälla S

I de fall där valresultatet har en tydlig vinnare brukar omröstningen inte vara speciellt dramatisk, men nu när det inte finns en uppenbar segrare i valet är utgången mer osäker. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ser ut att ställas mot alliansledaren och Moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar.

Omröstningen är hemlig och alla ledamöter får valsedlar. Samtliga 61 får skriva namnet på den person som de vill ska styra Malmö innan sedlarna läggs i en urna. Rösträkningen görs av en stadsjurist. Eftersom omröstningen är sluten kan en alliansledamot i hemlighet rösta på Socialdemokraternas kandidat och vice versa. 

Flest röster vinner, blir det oavgjort avgör lottdragning. 

Men till dess att omröstningen äger rum är det över en månad av politiska utspel, förhandlingar och debattartiklar.

 

”Maktskifte prio ett”

På onsdagen gick Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson ut på Facebook och skrev att partiet vill ha så mycket inflytande som möjligt. Bland annat vill man få sitta med i samtliga arbetsutskott och få möjlighet att vara viceordförande i två eller tre av nämnderna. 

Men att förhandla med SD har partiledarna Torbjörn Tegnhammar (M), Roko Kursar (L) och Niels Paarup-Petersen (C) helt sagt nej till.

– Om vi står och väljer mellan ett maktskifte och att få politiskt inflytande så är maktskifte prio ett, säger Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson till Sydsvenskan.

Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN